След пробив на фронтовата линия Украйна изглежда оптимистично настроена, че може допълнително да пробие руската защита

...
Украински официални лица продължават да звучат оптимистично, че втората линия
Коментари Харесай

Украински официални лица продължават да звучат оптимистично, че втората линия на руските отбранителни укрепления на южния фронт може да бъде по-лесна за проникване от първата, докато войските на Киев се опитват да пробият мрежа от гъсти минни полета в ожесточена контранастъпление.

Геолокирано видео от последните дни показва, че украинските части са постигнали ограничен напредък отвъд село Роботине, докато се стремят да разширят територията в югоизточната Запорожска област, която си върнаха през август.

Украинската армия изглежда е насочила операциите си към стратегическия град Токмак – южно от Роботайн – логистичен център, който руските сили използват за снабдяване и където се намират складове за гориво и боеприпаси.

Миналата седмица украинските сили казаха, че са проникнали в първата линия на руските крепости в Запорожие.

Заобикалящата окупирана зона обаче е заобиколена от сложни линии на руска отбрана, включително минни полета, противотанкови бариери и дълбоки ровове, което представлява остри предизвикателства за украинските войски, опитващи се да си върнат територията.

Украински сили издигат националното знаме в Роботине, в Запорожие, на 23 август, след като превзеха селото“. class= Украинските сили издигат националния флаг в Роботине, Запорожие, на 23 август, след като превзеха селото. Телеграма Валерий Залужний/Ройтерс

При опита си да пробият втората линия на руската отбрана, украинските части „ще се възползват от факта, че мрежата от окопи, землянки и припокривания там не е толкова силна, колкото на първата линия“, Александър Щупун, говорител на украинските сили в юг, каза украинската телевизия в понеделник.

Но Shtupun призна, че втората линия „е доста мощна“.

„Не знам защо всички го смятат за по-слаб. Наистина плътността на минните полета там е по-малка, но и броят им е доста голям. Единственото нещо, което може да ни помогне е, че окопите, землянките и припокриванията не са толкова здрави.

Украинските военни съобщиха в сряда, че са отблъснали контраатака на руските сили близо до Роботайн.

Генералният щаб съобщи, че неговите части са успели да консолидират позициите си, нанасяйки артилерийски огън по идентифицирани вражески цели и провеждайки контрабатарейни операции.

 Кубинското правителство каза, че граждани, живеещи в Русия и "дори някои в Куба", са били жертва на трафик. class= Кубинското правителство каза, че граждани, живеещи в Русия и "дори някои в Куба", са били жертва на трафик. Роберто Мачадо Ноа/LightRocket/Гети изображения

Според независими анализатори украинските сили напредват в квадратен джоб от територия на юг и изток от Роботайн, към Токмак. Но и двете страни съобщават за интензивен артилерийски огън и широкоразпространено унищожаване на селища в района.

Руските сили разположиха артилерийски и въздушни удари срещу украинските сили на запад от Роботайн. Тежки боеве има и на запад от близкото село Върбове, докато украинските сили проучват руски окопи, според Института за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст. Съобщава се, че руските сили са подсилили отбраната си в района с вкарване на нови войски.

И двете страни казаха, че село Роботине е превърнато в руини.

Назначеният от Русия губернатор на окупираните райони на Запорожие Евгений Балицки каза в сряда, че селото „почти не съществува“.

Той призна, че руската армия се е оттеглила от селото, но каза, че това е било тактическо придвижване към по-високо място.

„Това селище, което остава само на картата, ние не контролираме от днес“, добави той.

„Врагът е в кратера, на дъното. Така че, ако говорим за бойни действия, ние сме доволни от нашата позиция днес.

Украинските контранастъпателни усилия са довели до ограничени печалби досега, повдигайки вежди сред западните съюзници, които са дарили военна помощ на стойност милиарди долари.

В сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Киев, където се очаква да обсъди операцията с високопоставени служители, включително украинския президент Володимир Зеленски.

Андрю Кери и Кайли Атууд от CNN допринесоха за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР