След призивите и обсадата на Областната управа от ведомството публикуваха

...
След призивите и обсадата на Областната управа от ведомството публикуваха
Коментари Харесай

Областната управа публикува документите за демонтажа на Паметника на Съветската армия

След апелите и обсадата на Областната администрация от ведомството разгласиха документите за демонтажа на Паметника на Съветската войска. 

В един от документите е записано, че положението на монумента е неприятно и по тази причина се постанова демонтажът му. Съобразно проекта фигурите се разглобяват в оптималната допустима степен съгласно метода на тяхното в началото сливане, прецизират от Областната администрация.

„ Самите скулптори ще бъдат разчленени на обособени елементи с оптимално тегло до 5 t. Това е метода, по който се построяват огромни бронзови фигури, като на образец статуята на Св. София в Ларгото на столицата. Тя беше съединена и в следствие заварена от не по- малко от 150 обособени отливки.Този способ на работа беше съветван със скулптора Марин Марков, който е експерт в региона на леенето и сглобяването на монументални творби на изкуството. Това

разчленяване ще разреши по- елементарно превозване и няма да попречи по- късно за сглобяването на фигурите на новото място несъмнено за тяхното експониране “, написа в документа. После по точки се разказва демонтажът като свалените детайли се извозват до р-н „ Панчарево “, с. Лозен, околност Джуджин азмак.

 

След довеждане докрай на демонтажа на фигурите върху горния завършек на пиедестала се излива стоманобетонна плоча, която ще се свърже със остарелия бетон, написа още в документите.

В 11:00 часа на 14 декември Областната администрация даде всички документи, свързани с демонтажа, съхранението и реставрацията на Паметника на Съветската войска, оповестяват още на уеб страницата си от Областната администрация.

От там допълват, че документите ще бъдат предоставени и на Административен съд София-град на 15 декември, според тяхно определение.

„ Областната администрация дава информация и на всички лица, подали заявки по Закона за достъп до социална информация в законоустановените периоди.

Областната администрация изрично се опълчва на опитите на политически лица да вкарват в подвеждане българските жители, като популяризират погрешна информация, нарушават закона и упражняват напън върху изпълнителите на дейностите по пренасяне на бронзовите фигури и барелефи от Паметника на Съветската войска “, прибавят още от управата.

Документите за демонтажа на Паметника на Съветската войска може да видите  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР