След приключването на строгия локдаун, Виенската държавна опера ще се

...
След приключването на строгия локдаун, Виенската държавна опера ще се
Коментари Харесай

Виенската държавната опера се превръща в музей

След приключването на строгия локдаун, Виенската държавна опера ще се трансформира краткотрайно в музей. Като част от плануваното отчасти отваряне след 8 февруари, операта възнамерява да отвори своите зали гратис за аудитория, която се интересува от архитектура и изкуство - въпреки и без представления, оповестиха Бюрото за интернационалните връзки на община Виена в София.

Екскурзиите из постройката на операта ще са безвъзмездни и ще включват и разходка из ремонтираното предверие, в което в този момент се намират касите и магазинът за сувенири. Работното време ще се актуализира всекидневно на страницата на Виенската държавна опера.

Виенската държавна опера има и незнайни за необятната аудитория страни, акцентира новият шеф на операта Богдан Рошчич, който през юли размени на този пост французина Доминик Мейер. Красивото здание, ситуирано на централната улица Рингщрасе, е скъпо освен за феновете на музиката, само че и за всички, които се интересуват от архитектура и изобщо от изкуство.

Снимка: БГНЕС

Преди измененията, наложени от разпространяването на ковид, 280 000 души годишно са посещавали и разглеждали този храм на австрийска просвета, който през 2019 година означи 150-годишния си празник.

Сградата е проектирана в жанр неоренесанс от архитектите Август декор Зикардсбург и Едуард ван дер Нюл. В началото, необяснимо за какво, виенчани не харесват архитектурния жанр и постройката е обект на неуместни, даже обидни квалификации. Няколко години по-късно тя въпреки всичко е оценена по достолепие и се трансформира във водеща културна институция и един от знаците на Австрия.

Освен музикално средище със международна популярност, в нея са изложени и доста скъпи творби на изкуството.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР