След приемането на еврото стандартът на живот в Хърватия се

...
След приемането на еврото стандартът на живот в Хърватия се
Коментари Харесай

Вуйчич: Еврото вдигна стандарта на живот в Хърватия

След приемането на еврото стандартът на живот в Хърватия се увеличи. Това сподели шефът на Хърватската национална банка Борис Вуйчич след изключителното съвещание на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната, извършено у нас, написа

" Хърватия е една относително дребна стопанска система, тъй че за нас бе значимо да понижим риска от валутния продан. Преди присъединението ни към еврозоната нашият задграничен дълг растеше с 12% от Брутният вътрешен продукт - това е към декември 2020 година, а по-късно през март това равнище бе 0,7%. Спадът докара до повишение на рейтингите на Хърватия с 2 до 3 степени. Това се случи след решението на Хърватия да се причисли към еврозоната ", добави той.

По думите му разноските за кредитиране са спаднали.

" През 2023 година бяха генерирани 160 милиона от транзакции за семействата - това са такси за банковия продан. Като част от еврозоната Хърватия е в по-малка степен склонна и податлива на рецесии - при нас има доста по-голяма резистентност и по-стбилни цени, което прави страната ни по-привлекателна за вложители ", безапелационен бе Вуйчи.

Той означи, че най-трудният от критериите за Хърватия е бил обвързван с инфлацията.

" Инфлацията би трябвало да е равна на междинното равнище на трите страни с най-ниска инфлация, плюс 1,5 пункта. Ние бяхме малко над междинното равнище на Европейски Съюз ", добави шефът на Хърватската национална банка.

Вуйчич открои и измененията в законите, както и преобразуването на заеми и депозити. " Това е голям по мащаб план, който трябаше да осъществим ", сподели той и добави, че смяната на парите в брой също е изисквала много съществени старания.

Според шефа на Българската национална банка Димитър Радев Хърватия е съумяла да стане доста бързо мним член на еврозоната през 2023 година " Ние тогава влезнахме в един доста непроизводителен политически интервал. Това, че имаме постоянно държавно управление даде опция този развой да бъде обновен - значим е политическият фактор. На второ място са икономическите фактори ", добави той.

Като умозаключение Кирил Петков означи, че опорката на " Възраждане ", че цените ще се качат след приемане на еврото са били " разрушени на пух и прахуляк ". " Всичките неистини, че цените ще се удвоят - са просто подправени вести. ", съобщи Петков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР