След преизбирането си Ердоган има желание да затопли отношенията си

...
След преизбирането си Ердоган има желание да затопли отношенията си
Коментари Харесай

Весела Чернева: Въпросът пред НАТО е – покана към Украйна сега, но за след войната, или покана след войната

След преизбирането си Ердоган има предпочитание да затопли връзките си със своите европейски сътрудници. Турция е в сериозна икономическа рецесия. Анкара има учредения да гледа към Европа. Това сподели пред БНР Весела Чернева – шеф на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Политическият диалог за участието на Турция в Европейски Съюз няма да бъде официално възобновен, посочи тя, само че добави, че когато Турция почука на европейската врата, би желала да види равноправно отношение.

Новината, че Швеция ще стане член на НАТО напълно скоро, пристигна в последната секунда преди срещата на НАТО. Отговорът се крие някъде във Вашингтон. В Турция желаят от доста време да придобият F-16, което им беше отказвано дълго време след покупката на въоръжение от Русия. Сега Ердоган е получил част от това, което искаше, разясни Чернева.

Украинската войска няма да се нуждае от доста старания, с цел да се трансформира в член на алианса, счита тя. По думите ѝ в този момент Украйна желае по-добри гаранции за своята сигурност и по тази причина кандидатства за участие в НАТО.

Въпросът във Вилнюс ще бъде за формулировката – дали в този момент ще бъде отправена покана, която ще се осъществя след войната, или поканата ще пристигна след края на войната, означи Весела Чернева.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР