След представянето на кандидатурите за президент на БФС на Михаил

...
След представянето на кандидатурите за президент на БФС на Михаил
Коментари Харесай

Ще успее ли Гонзо да спечели Конгреса на БФС

След представянето на кандидатурите за президент на БФС на Михаил Касабов и Димитър Бербатов, NOVSPORT прави това и с тази на Георги Иванов - Гонзо. Сегашният механически шеф на футболната ни централа набира скорост и към този момент е любимец на букмейкърите за победа на Конгреса в петък. Дали това в действителност ще се случи, следва да забележим...

Георги Иванов – Гонзо е роден на 2 юни 1976 година в Пловдив. Той е младеж на локалния Локомотив, след което се трансформира в един от най-емблематичните нападатели на Левски. Печели 6 трофеи със „ сините “, става голмайстор на българското състезание през 2001 година. На два пъти (2000, 2001) е избиран за „ Футболист номер 1 “. В чужбина е играл за френския Рен, турските Самсунспор и Газиантепспор и хърватския Риека. В националния тим има 33 мача с 4 гола.

След края на кариерата си през 2009 година остава обвързван и работи в българския футбол. Назначен е за състезателен шеф на Левски, след което в тандем с Антони Здравков сяда и на треньорската пейка. В началото на сезон 2011/2012 още веднъж е треньор на Левски, само че остава на поста единствено до ноември. Завръща се през март 2012 година като треньор и шеф, само че единствено месец по-късно напуща и двата поста.

След напускането на Николай Костов през март 2012 година става старши треньор на „ Левски “ за повторно, само че води тима единствено два мача. На 5 април напуща поста старши треньор и състезателен шеф в „ Левски “.

На 10 октомври 2012 година Гонзо е показан на конференция в родния си Локо (Пд) като старши треньор, само че напуща след по-малко от 24 часа поради финансови разминавания с управлението на клуба.

На 17 декември 2012 година подписва контракт за 2 години с Черно море, където реализира положителни резултати и печели доверието на управлението и почитателите. През 2016 година още веднъж се завръща като треньор на „ Черно море “, само че напуща на 21 септември 2017 година.

През 2019 година е назначен за спортно-технически шеф на родния Локо (Пд), където остава до 7 декември 2021 година. Гонзо напуща поради недоразумение със притежателя на клуба Христо Крушарски. През 2022 година е одобрен за механически шеф на Българския футболен съюз.

Георги Иванов – Гонзо бе повдигнат като претендент за президент на БФС от втородивизионния Добруджа и петодивизионния Ахелой. Той направи мощна акция в страната, като се срещна на процедура с представители на всички регионални центрове. Пред бъдещите делегати на Конгреса той показа своята стратегия и виждане за развиване на българския футбол. Това очевидно „ налива вода в мелницата “, тъй като Гонзо към този момент е любимец за победител на Конгреса съгласно букмейкъра . Той приема
залози за това събитие при коефициент 1,80 против 1,90 за Димитър Бербатов и 3,00 за Михаил Касабов.  

Един от главните и нови акценти в програмата на Георги Иванов е желанието му вертикалата на властта във футболната централа да бъде изменена и най-високо в йерархията, над президента да стои Изпълкома. В него няма да има притежатели на клубове, нещо което е залегнало в програмата на съвсем всички претенденти за президент. Според вижданията на Георги Иванов всички решения на бъдещия началник на БФС би трябвало да бъдат одобрявани от Изпълкома, преди да влязат в деяние. Основното мото на Гонзо е че „ Президентът на БФС би трябвало да работи за клубовете, а не клубовете да работят за президента “. По този метод проличава еманципиране от Борислав Михайлов, за който не е загадка, че решаваше еднолично съвсем всички проблеми във футбола ни.

Георги Иванов показа и новата конструкция на БФС, която е напълно близо по модел до тази на УЕФА и ФИФА и се чака да бъде много по-работеща. Ако завоюва Конгреса, той ще има двама равнопоставени вицепрезиденти, които ще си разделят като ресори вътрешната и интернационалната активност. Всяко направление – спортно-техническо, съдийско, национални тимове и така нататък ще имат отговорник, който ще има цялостните права, само че и цялостната отговорност за резултатите.

По отношение на детско-юношеския футбол дирек в програмата на Георги Иванов е продължаването на тактиката за развиване, разказан в книгата „ Пътят на гения “ на която бе даден старт през 2022 година и към този момент може да се видят първите резултати. България е разграничена на 6 зони, във всяка от които скаути оглеждат ежеседмично подрастващите футболисти в обособените възрасти и изпращат отчети до БФС. Всеки месец има лагер-сборове на най-хубавите, от които се избират евентуалните национали. На тях се вършат разнообразни проучвания, дават се препоръки за подготвителния и хранителния режим и така нататък Решението кой да бъде извикан на тези лагери се взима не от един човек, а от скаутите и треньорите в съответната възраст след разбор на получените отчети за представянето на гениите в тренировките и мачовете.

Що се отнася до националните тимове, то от 2022 година насам всички селекционери са задължени да играят в една и съща скица (4-3-3), с цел да може футболистите да привикват с нея от най-ранна възраст. Подобна процедура има във водещите футболни народи в Европа като Германия, Испания, Италия и други.

Отделно от това БФС има основана онлайн платформа, в която се дава подобаващата методика за работа с подрастващите, качват се най-новите проучвания и публикации от чужбина, демонстрират се разнообразни извършения по време на тренировките. Тя към този момент се употребява от над 1000 експерти, които работят в детско-юношеския футбол и се радва на огромна поддръжка от тяхна страна.

Георги Иванов – Гонзо има желание в програмата си да продължи промените в детско-юношеския футбол, като регистрира че 2 години и прекомерно дребен интервал с цел да се видят съществени резултати.

Що се отнася до професионалния футбол, то Гонзо планува прекачване на част от организацията на шампионатите и шампионатите на ПФЛ, нещо което също е част от платформите на главните му съперници за поста президент на БФС. Той дава обещание да работи за повече пари от телевизионни права и спонсори, като съгласно него това може да стане единствено с нормализиране и усмиряване на ситуацията във футбола ни в идващите години. „ Няма по какъв начин да дойдат съществени спонсори и рекламодатели, в случай че свадите са всекидневие и всичко в БФС и футбола ни е оплювано по медиите “, счита той.

Възлово за сполучливото развиване на българския футбол в идващите години съгласно Георги Иванов и построяването на инфарструктурата стадиони, подготвителни терени и игрища.  Това съгласно него не може да стане без помощта на страната и общините, което е залегнало и в стратегиите на съперниците му.  Иванов регистрира, че България изостава доста и би трябвало да се създадат бързи ходове в това отношение. „ Ние би трябвало да имаме нужните терени, с цел да порастват нашите гении. Няма по какъв начин на асфалт да посадим зърно и да чакаме да приберем по-късно годишна продукция. Същото е и във футбола и израстването на бъдещите ни водещи играчи “, добавя той.

СИЛНИ СТРАНИ: За разлика от Димитър Бербатов, който е с нулев административен и управнически опит и не е работил и ден след края на кариерата си, Георги Иванов – Гонзо не е напускал футбола от 2009 година насам. Той е минал през доста длъжности – треньор, състезателен шеф в клуб, шеф в БФС. В първата от тях може да се похвали с сполучлив престой в Черно море. Георги Иванов е привикнал да работи в екип, сполучливо да ръководи хора и да носи нужната отговорност.

За разлика и от Бербатов, и от Касабов, Гонзо няма никакъв проблем в връзката с хората. Той приказва като еднакъв даже с почитатели, открит и почтен е във взаимоотношенията си, има диалогичност. През годините си е построил облика на „ мъжага “.

Георги Иванов – Гонзо заобикаля да атакува съперниците си за поста президент на БФС. Той разгласи, че не преглежда Бербатов, Касабов, и останалите като врагове, а като съперници в едно съревнование.

И може би най-важното, което може да наклони везните в интерес на Георги Иванов - Гонзо. Той единствен от сериозните претенденти за президент на БФС има ясна, смислена, работеща и изпълнима стратегия за ръководство на футбола ни. Докато Касабов въобще няма стратегия, а тази на Бербатов е утопична и неизпълнима в идващите години.

 
СЛАБИ СТРАНИ: Един от най-уязвимите въпроси към Георги Иванов – Гонзо е този за образованието му. Неговите врагове не стопират от години да подмятат, че той е учил единствено до осми клас. Самият Гонзо твърди, че има висше обучение, което значи и приблизително. Според съперниците му те или са взети „ по втория метод “ или са подправени, само че доказателства в тази посока към този момент не са дадени. Иванов не е посочил обществено и дипломите си.

Георги Иванов е свързван с ръководството на Борислав Михайлов, въпреки по-голямата част от работата му след края на кариерата на футболист да е предходна в клубовете, а не в БФС. Противниците му, обаче го упрекват за срамните резултати на националните тимове в последните години, тъй като той като механически шеф носи директна отговорност.

Засега Гонзо не е посочил екипа си, с който счита да ръководи, в случай че завоюва Конгреса на БФС. Не са ясни и хората, които ще предложения в Изпълкома, а това е органът който ще ръководи футбола ни съгласно неговите визии.

Не на последно място кандидатурата му за президент на БФС носи негативи и поради обстоятелството, че част от делегатите са почитатели на ЦСКА и е разумно да са срещу него. В същото време не е ясно какъв брой от „ сините “ последователи с право на глас на Конгреса ще го поддържат единствено за това, че им е носил наслада с фланелката на обичания отбор. Гонзо е рекордьор по голове за Левски (15) във Вечното дерби с ЦСКА. Симптоматично е, че до момента Иванов не е получил обществено поддръжка нито от Герена, нито от който и да е различен клуб в елита.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР