След преболедуване на варицела не се изгражда имунитет към маймунска

...
След преболедуване на варицела не се изгражда имунитет към маймунска
Коментари Харесай

Епидемиолог: По данни от Африка 1 от 10 заболели от маймунска шарка умира

" След преболедуване на варицела не се построява имунитет към маймунска шарка. Може би тези, които са преболедували вариола, само че те би трябвало да са към 100-годишни. Ваксинираните против човешка вариола биха били защитени. 1 на 10 души умира при данни от епидемии в Африка. В Европа не се следи такава статистика досега ". Това съобщи епидемиологът доктор Христиана Бацелова за " Твоят ден " по NOVA NEWS.

Според нея до неотдавна маймунската едра шарка се ограничаваше в тропическите дъждовни гори на Африка. " Не е по този начин заразна като коронавирус, при някои хора може да протече леко и да се самоограничи за 4 седмици. При дребни деца и младежите, които не са имунизирани против вариола, бременните - това са рисковите групи. Тъй като хората пътуват доста елементарно, нехарактерни за Европа заболявания могат да бъдат пренесени тук ", уточни тя.

По думите ѝ се предава посредством едрите капки аерозол. " Започва с висока температура, изнемощялост, присъщи са увеличените лимфни възли и обривите ", изясни доктор Бацелова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР