След празника Сретение Господне днес почитаме тези, които посрещнали 40-дневния

...
След празника Сретение Господне днес почитаме тези, които посрещнали 40-дневния
Коментари Харесай

Голям празник е днес! Ето кого почита църквата

След празника Сретение Господне през днешния ден почитаме тези, които посрещнали 40-дневния Иисус Христос в Йерусалимския храм. Това били две достолепни персони в преклонна възраст - Симеон и Анна. За Симеон в Евангелието от Лука се споделя, че бил правоверен и благочестив, и чакал " утехата Израилева ", т.е. идването на Месия, Спасителя. Светият Дух бил върху него и Той му предсказал, че няма да почине, до момента в който не види Христос (Помазаника или Месия по еврейски).

По ентусиазъм от Бог Симеон пристигнал в храма, когато света Богородица донесла дребния Иисус, с цел да Го показа на Бог по обичая. Старецът с боязън поел Младенеца в прегръдките си, благословил Бог и изрекъл следните молитвени думи: " Сега отпускаш Твоя раб, Владико, съгласно думата Си, с мир, тъй като очите ми видяха Твоето избавление, което си приготвил пред лицето на всички нации, светлина за култура на езичниците и популярност на Твоя народ Израил ". Светата Дева и Йосиф се зачудили на казаното за Младенеца, тъй като те още не осъзнавали величието Му. А Симеон ги благословил и рекъл на света Мария: " Ето, Тоя лежи за рухване и ставане на мнозина в Израил и за предмет на противоречия; а на тебе самата меч ще прониже душата, с цел да се открият мислите на доста сърца ". С тези оракулски слова той предсказал страданията и кръстната гибел на Христос, както и тъгите на майчиното й сърце.

Там била и Анна пророчица, достигнала до дълбока напреднала възраст вдовица на 84 години. Тя не се отделяла от храма, " служела на Бога с пост и молитва през деня и нощем ". Като се доближила, Анна в лицето на Младенеца славела Господ и говорела за Него на всички, които очаквали освобождение в Йерусалим. Така след витлеемските пастири, които първи видели Младенеца, и тя станала вестителка на пристигналия в света Спасител Христос. Затова я почитаме дружно със Симеон Богоприемец.

Видеото е архивно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР