След повишаването на цените осигурените 300 000 лв. от държавата

...
След повишаването на цените осигурените 300 000 лв. от държавата
Коментари Харесай

Още 70 бона трябват за STEM центъра в Математическата

След повишението на цените обезпечените 300 000 лева от страната не стигат, а не може да се редуцира заложеното в плана.

Математическата гимназия е изправена пред патова обстановка с построяването на STEM център в школото. Той би трябвало да проработи през септември, откакто още предходната година образователното заведение бе измежду първите, които получиха максимума от 300 000 лева по национална стратегия на МОН. Към днешна дата обаче е налице такова повишаване, че осъществяването на плана не се побира в тази финансова рамка.

Чувствителна разлика има в цените на устройствата, споделя директорката Веселина Карапеева

Осигуряването им било затруднено от офанзивата за набиране на техника в образователните заведения, за което МОН отпусна 12 млн. лв. в края на предходната година. Количествата на пазара се изчерпиха, имаше недостиг, а новите устройства по-късно се оказали и с по-високи цени. Сметките все още демонстрират, че ще са нужни още най-малко 70 000 лв. дофинансиране, с изключение на 30-те бона, които учебното заведение е длъжно да обезпечи по регламента на националната стратегия „ Изграждане на учебна STEM среда “.

От Математическата отправили питане до МОН дали могат да редуцират техниката, която са заложили в началото в плана. Разчетът на старта бил за 102 устройства. Отговорът на министерството обаче е, че не могат да се вършат промени и заложеното би трябвало да се извърши.

STEM центърът ще бъде в спомагателния корпус в двора

- тъй като тази постройка е благосъстоятелност единствено на МГ и не се поделя с ОУ „ Драган Манчов “.

На първия етаж двете най-големи компютърни зали ще бъдат слети. Там ще се оформи Център по естествени науки, проучвания и нововъведения. Общото пространство ще има обособени 3 зони - по биология, физика и химия. До лабораторията по химия ще има зона с стеснен достъп за опити.

По същия метод ще се бутне една стена, с цел да може на третия етаж да се направи новият Център за технологии, цифрови основатели и млади откриватели. Там ще са зоните по информатика, технологии и роботика, за проучвания и изследвания. Предвидени са също кътове за отмора, както и за демонстрации.

Подвижни стени бързо ще прекрояват пространството, разделяйки го на зони за самостоятелна, групова работа и ъгъл опити. Върху преносимите загради ще се проектират изображения и даже ще се написа, тъй като са покрити със специфична багра. Останалите пространства остават класни стаи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР