След повишаването на инфлацията над 14% - правителството прие редица

...
След повишаването на инфлацията над 14% - правителството прие редица
Коментари Харесай

Държавата ще бори потенциална спекула в цените след въвеждането на антикризисните мерки

След повишението на инфлацията над 14% - държавното управление одобри редица ограничения в помощ на бизнеса и жителите. А през днешния ден вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова чака проект за непоколебим надзор от Комисията за отбрана на потребителите и Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, с цел да е несъмнено, че семействата и бизнеса ще усетят облекчението.

Една от ограниченията цели понижаване на крайната цена на хляба след нулевата ставка на Данък добавена стойност. Ако обаче ядете самун, ще се интерeсувате дали 0% Данък добавена стойност на хляба ще има резултат върху разноските ви.

Затова държавното управление, което ще похарчи 2 млрд лева за антикризисни ограничения, би трябвало да е несъмнено в резултата им:

" Правителството подкрепя с 2 милиарда лева българската промишленост и семейства. Трябва да подсигуряваме, че тези пари ще доближат до своите получатели - компаниите и фамилиите и че по веригата на придвижването на тези средства няма да има търговци, спекуланти и медиатори, които да натрупат свръхпечалби на гърба на хората ", сподели Корнелия Нинова.

Освен да облекчи семействата, пониженото Данък добавена стойност на хляба има за цел да бори и сивия бранш.

" Нулевото Данък добавена стойност, с изключение на цената, ще следим изсветляване на сивия бранш - има сериозен % сив бранш в производството и търговията с самун. Нулевото Данък добавена стойност ще докара до изсветляване на сивия бранш. Също е в работата на КЗП ", сподели Нинова.

Очакванията на вицепремиера Нинова са мярката да докара до понижаване и следващо задържане на крайната цена за хляба, а страната ще следи за нелоялни тъговски практики:

" Има механизъм за санкции за нелоялни практики за картелни съглашения. Нулевото Данък добавена стойност на хляба, в случай че не докара до понижаване на цената, най-малко ще докара до задържане, тъй като понижава индустриалните разноски за хляба. Поне в първите дни това ще докара до понижаване, по-късно на ход са контролните органи ", сподели Нинова.

А в случай че - не, на ход са контролните органи. От февруари насам Стокови тържища и борси са направили 1600 инспекции по пазарите, а комисията за отбрана на потребителите - 500.

" Още от февруари сме на цялостния най-много да правим прекомерно доста инспекции, колкото можем и какъвто потенциал имаме, с цел да понижим до най-малко искащите да не нарушават закона. А ценообразуването съгласно конфликта на търсене и предложение ", сподели Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Според Иванов има равновесна цена при хляба към 2.30 лева и предлага потребителите да изискват касов бон при покупка, а в случай че виждат ненормално високи цени - да не купуват от съответния обект.

От Комисията за отбрана на потребителите ще наблюдават и за нарушавания при промоции - потребителите би трябвало да знаят размера на отстъпка и интервала на валидността ѝ. Председателят на комисията Димитър Маргаритов припомня и за повишените санкции: " От 28 май влизат в действие към този момент признати измения в закона за потребителите, според, които санкциите се подвигат двойно за нелоялни търговски практики. Като образец от 30 на 50 хил за друг вид опити за машинация на потребителите ".

А вицепремиерът Нинова желае надзор и от Българския интитут по метрология, който сертифицира софтуера за връзка сред Национална агенция за приходите и бензиностанциите.

" Трябва да имаме надзор въху това, което се отбелязва на фискален бон. Тази отстъпка от 25 ст. се отбелязва правилно и стига до Национална агенция за приходите тази информация. Да няма злопуптреби - да се прави тази отстъпка за други вид бензин а не А95 или да се прави над границата от 50 л. всичко това е надзор ", сподели Нинова.

А взаимните инспекции на виновните институции ще продължат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР