След повече от две седмици двустранните преговори между Русия и

...
След повече от две седмици двустранните преговори между Русия и
Коментари Харесай

Русия предлага среща между Зеленски и Путин, Украйна склонна да се откаже от НАТО |

След повече от две седмици двустранните договаряния сред Русия и Украйна бяха възобновени. По време на срещата Русия предложи среща сред Зеленски и Путин, а Украйна изиска контракт за сигурността си с държави гаранти, който да работи на правилото на член 5 от контракта за НАТО.

Домакин и медиатор на диалозите е турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Преговорите се организираха в двореца " Долмабахче " в Истанбул. 

Предварителни упования

Преди началото на договарянията украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба бе безапелационен:

" Ние не търгуваме с хора, земя или суверенитет. "

Той съобщи, че в най-песимистичния вид за резултатите от договарянията се чака да е реализирано единодушие по филантропичните въпроси, а в най-оптимистичния - двете страни да се спогодят за преустановяване на огъня. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че до момента договарянията не са постигнали доста, само че е значимо те да продължат очи в очи.

Ердоган предложения Зеленски и Путин 

Откривайки срещата, Ердоган заяви, че и украинският, и съветският президент са негови скъпи другари. Според него напредъкът в тези договаряния ще проправи пътя за среща сред двамата водачи и че Турция също е подготвена да даде платформа за тях. По думите му е настъпил моментът, в който би трябвало договарянията да водят до съответни резултати.

Резултатите

Днешните договаряния завършиха към 14:30 ч. Представителят на Русия на договарянията Владимир Медински определи срещата  " градивна ". Той съобщи, че украинските оферти ще бъдат разисквани, а среща сред Путин и Зеленски е допустима при авансово сключване на кротичък контракт на равнище външни министри.

Украйна показа на Русия своите оферти за контракт за гарантиране на сигурността за Украйна, който дава опция за преустановяване на войната. Това би трябвало да бъде интернационален контракт, който ще бъде подписан от всички гаранти за сигурност. Украинската делегация уточни и вероятните страни гаранти - Великобритания, Китай, Съединени американски щати, Турция, Франция, Канада, Италия, Полша и Израел. Някои от тези страни са дали авансово единодушие, заяви съветската работа на Би Би Си.

Договорът, както е препоръчан от Украйна, би трябвало също да уточни ефикасен механизъм за взаимоотношение на страните гаранти. Той може да работи и на правилото на член 5 от контракта за НАТО ( " нахлуване против един член на алианса е еднакво на офанзива против целия алианс " ). При нахлуване над Украйна страните гаранти ще имат 3 дни за съвещания, след което би трябвало да окажат военна помощ на страната.

В подмяна на подобен контракт Украйна предложи да резервира безпристрастен статут - в страната да не се разполагат непознати военни бази и да не се причислява към НАТО. Статутите на Крим и Севастопол ще бъдат обсъждани в допълнение. Те ще се водят през идващите 15 години. За статута на Донбас ще договарят президентите.

Украинските договарящи подчертаха, че всички сделки сред Киев и Москва ще бъдат подложени на референдум. Освен това за подписването на контракт ще е належащо преустановяване на огъня на територията на Украйна.

Абрамович на договарянията и опасения за отравяне

Руският олигарх и притежател на " Челси "  Роман Абрамович също участва на договарянията. Руската осведомителна организация " РИА новости " разгласява фотография на Абрамович от днешните договаряния в своя канал в " ".

Вчера се появи информация, съгласно която по време на среща в Киев през нощта на 3 против 4 март. По-късно на руснака удостовери тази информация. По-рано през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиняванията, че Абрамович е бил токсичен по време на мирните договаряния този месец, съобщи Ройтерс. Москва дефинира тези изказвания като " част от осведомителната война ". След това се появиха и фотосите на Абрамович. 

Въпреки това обаче преди началото на днешната среща украинският външен министър Дмитро Кулеба призова пратениците на страната: 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР