След повече от две години и половина пускания, спирания и

...
След повече от две години и половина пускания, спирания и
Коментари Харесай

Започват електронни търгове за лекарства за 1.6 млрд. лева

След повече от две години и половина пускания, прекъсвания и разнообразни премеждия Министерството на здравеопазването възобновява електронния търг за покупка на медикаменти в лечебните заведения.

Над 200 лечебни заведения са създали поръчки за медикаменти на обща стойност 1.6 милиарда лв. с Данък добавена стойност, което би трябвало да задоволи потребностите им за идващите 2 години. Обобщената поръчка на лечебните заведения съдържа 775 лекарствени продукта.

От здравното министерство оповестиха, че с цел да се обезпечи равномерност на процедурите, през електронната платформа ще бъдат оповестени 6 обособени публични поръчки за декларираните от лечебните заведения лекарства.
Първата и най-голяма поръчка е за онкомедикаменти в лечебните заведения на стойност съвсем 1.3 милиарда лв. с Данък добавена стойност. Става въпрос за препарати, прилагани при химиотерапията в лечебните заведения, еритро, тромбо и гранулоцитни колонистимулиращи фактори, бифосфонати и други

Останалите публични поръчки ще бъдат стартирани поетапно.

Електронния търг за медикаментите цели да обезпечи транспарантно съревнование сред компаниите, в което печелят най-ниските предложения и всички лечебни заведения купуват на контрактуваните в процедурата цени. В момента лечебните заведения се доставят с лекарства на доста разнообразни цени, от време на време с до 2-3 пъти разлики в цените за един и същи артикул. Очакванията са централизираната електронна поръчка да понижи разноските на лечебните заведения за медикаменти с до 20%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР