След повече от 4 часа обсъждания и дебати народните представители

...
След повече от 4 часа обсъждания и дебати народните представители
Коментари Харесай

На първо четене: Приеха удължения бюджет за догодина

След повече от 4 часа разисквания и диспути народните представители одобриха на първо четене удължаването на бюджетите на Държавното публично обезпечаване, на Здравната каса, и като цяло на държавния бюджет. Това стана със 127 гласа " за ", 2 " срещу " и 90 гласа " въздържали се ".

По време на дебатите в пленарна зала се чуха голям брой причини както " за ", по този начин и " срещу ", само че също и нападки от страна на две парламентарни групи към служебното държавно управление.

Венко Сабрутев от Политическа партия съобщи, че служебният кабинет отхвърля да внесе нов бюджет, с който да се оправим с множеството рецесии, като съгласно него това е в прорез с Конституцията. Той уточни, че кабинетът се е похвалил с направени три бюджета, само че нито един не е импортиран и даже от министерство на финансите са си разрешили да плашат с недостиг. " Отказът значи: заледяване на приходите идната година. Липсата на съответен бюджет ще има отрицателен резултат върху лечебните заведение ", сподели още той.

Искрен Митев от Политическа партия сподели, че служебният кабинет не е отговорен и уточни, че единственият провинен е президентът Румен Радев. " Български жители, когато нямате пари да купите подарък за децата си за Коледа, сещайте се Румен Радев ", безапелационен е той.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия пък изиска съвещанието на депутатите да се излъчва директно по Българска национална телевизия 2 и БНР. Предложението беше признато със 118 гласа " за ".

Служебният министър председател Гълъб Донев отговори на нападките към служебния кабинет и уточни: " Удобно е да се нападна служебното държавно управление, в миг, в който то прави всичко допустимо, с цел да минимизира вредите. Това, което служебното държавно управление прави и ще продължи да прави е да подсигурява спокойствието и сигурността на българските жители. ", акцентира той. Донев увери, че жителите ще бъдат на топло през зимата, тъй като те работят по това по транспарантни процедури, които могат да бъдат проследени. " Обвиненията към служебното държавно управление са безпочвени и един популизъм, който цели нещо друго, а не главната задача на този парламент да излъчи държавно управление. Основната задача на служебното държавно управление беше да прегледа и да позволява проблеми на българските жители, е направихме го. Служебното държавно управление подсигурява сигурност на страната, отопление и осветяване. Не мога да си разреша да чувам упреци към служебното държавно управление, тъй като реши всички проблеми, които завари страната. Служебното държавно управление взема решение само основаните проблеми и проблемите на българските жители, с цел да могат да живеят умерено ", разяснява Донев.

След намесата на служебният министър председател Гълъб Донев в дебатите на народните представители, разногласията по това дали да се удължава бюджета или да се внесе нов продължиха с цялостна мощ.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев сподели, че в опита си служебният кабинет да не внесе бюджет - тъй като по този начин било по-отговорно, страната ще натрупаме повече разноски, които служебното държавно управление даже не биха могли да предвиждат. " Най-големият проблем е, че като гласуваме този закон на първо четене, вие няма по какъв начин да го изтеглите от Народното събрание. Още не е късно, изтеглете този закон преди да е гласуван на първо четене и вкарайте същински бюджет ", акцентира той.

Лидерът на левицата, Корнелия Нинова пък изиска декларацията на Политическа партия с искане за нов Бюджет за следващата година да бъде включена в дневния ред на съвещанието.

Александър Иванов от ГЕРБ уточни, че Политическа партия са създали по този начин, че българите да обеднеят и подсети, че предходната година ГЕРБ са поискали да не се удължава бюджета, а да се внесе нов бюджет. " Излизате и четете морал на служебния кабинет, аз това не го разбирам ", сподели той.

Асен Василев от Продължаваме промяната предложи да оставят гласуването за снадки Бюджет за 2023 година за на следващия ден, само че предлагането му беше отхвърлено със 123 гласа " срещу ", 75 гласа " за " и 1 " въздържали се "

Делян Добрев от ГЕРБ сподели, че би трябвало да има нов бюджет, само че акцентира, че той би трябвало да бъде импортиран от ново държавно управление. " Би било неверно служебното държавно управление да внесе в нов бюджет ", безапелационен е той.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия пък сподели, Законът за обществените финанси не прави разлика сред постоянно и служебно държавно управление. " Българите чакат поддръжка от страната, ще я получат, само че не в предстоящите размери ", сподели той и означи, че хората в най-неравностойно състояние ще платят най-високата цена.

Венеция Ангова от " Продължаваме промяната " упрекна ГЕРБ в " насъскване " на " Възраждане " против Политическа партия.

Цончо Ганев от " Възраждане " се обърна към Ангова и акцентира, че те имат поредна позиция по отношение на свършеното от Политическа партия. " Пълна загуба на време за нашата страна и стопански колапс за страната поради вашето ръководство ", уточни той.

Мартин Димитров от " Демократична България " изясни, че е доста по-обезпокоително, че не се разисква влизането ни в Шенген и Еврозоната, а се разисква хартиена бюлетина. " Ние от Демократична България желаеме да кажем, че в случай че желаеме по-висок напредък, по-високи приходи, дано се фокусираме върху промените. За да бъдем сполучливи, би трябвало в комплицираната обстановка на 2023г., ние би трябвало да сме сполучливи,а това зависи от работата на Народно събрание "

Александър Иванов от ГЕРБ уточни, че се намираме в необикновена обстановка и тя е такава, тъй като в нея сме за повторно. " Склонен съм тази зала да преглежда Закон за държавния бюджет, когато има образувано държавно управление. Тук лъч вяра ми дават думите на Демократична България. Не изгубвам вяра, че в границите на това Народно събрание може да се откри коалиция на разсъдъка ", съобщи той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР