След повече от 3 часа дебати парламентът прие на първо

...
След повече от 3 часа дебати парламентът прие на първо
Коментари Харесай

Приеха на първо четене закриването на спецправосъдието

След повече от 3 часа диспути Народното събрание одобри на първо четене измененията в Закона за правосъдната власт, импортирани от Министерския съвет, съгласно които профилираното правораздаване би трябвало да бъде закрито. " За " гласоподаваха 134-ма депутати, а " срещу " - 73. Нямаше въздържали се.

Против предлагането гласоподаваха ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че " Възраждане " го поддържа. В залата присъстваше и правосъдният министър Надежда Йорданова.

Измененията плануват закриване на профилираните съд и прокуратура и анулация на " кариерните бонуси " на членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС), основния контрольор и инспекторите в Инспектората към Висш съдебен съвет.

Миналата седмица правната комисия в Народното събрание утвърди измененията след близо девет часа полемика.

 

По време на днешния спор в пленарната зала от " Продължаваме Промяната ", " ИТН " и " Българска социалистическа партия за България " поддържаха законопроекта и означиха, че профилираното правораздаване не е оправдало задачата, за която е било основано, съобщи dnes.dir.bg.

 От ГЕРБ-СДС оповестиха, че измененията ще слагат под риск висящите наказателни каузи.

Петър Кьосев от " Продължаваме Промяната " (ПП) означи, че обсъжданията законопроект е извънредно значима причина за началото на промяната на правосъдната система в България. Той уточни, че в последните години всичко е почнало да бъде квалифицирано като проведена незаконна група единствено с една единствена цел да бъде прегледано от профилирания съд.

Вместо твърдяната специализация на неговата активност с фокус върху тежката проведена престъпност и битка с корупцията по високите етажи, профилираният съд се трансформира в различен общ углавен съд, освен това извънредно неефикасен и неработещ във връзка с тези цели, уточни Кьосев.

Къде са знаковите каузи и каузи с висок публичен интерес, по които има влезнала в действие неоправдателна присъда, попита той. Според него обсъжданият през днешния ден законопроект ще

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР