След повече от 3 часа дебати парламентът прие на първо

...
След повече от 3 часа дебати парламентът прие на първо
Коментари Харесай

След близо 4 часа спорове: Приеха на първо четене закриването на спецправосъдието

След повече от 3 часа диспути Народното събрание одобри на първо четене измененията в Закона за правосъдната власт, импортирани от Министерския съвет, съгласно които профилираното правораздаване би трябвало да бъде закрито. " За " гласоподаваха 134-ма депутати, а " срещу " - 73. Нямаше въздържали се.

В залата присъстваше и правосъдният министър Надежда Йорданова.

Измененията плануват закриване на профилираните съд и прокуратура и анулация на " кариерните бонуси " на членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС), основния контрольор и инспекторите в Инспектората към Висш съдебен съвет.

Миналата седмица правната комисия в Народното събрание утвърди измененията след близо девет часа полемика.

По време на днешния спор в пленарната зала от " Продължаваме Промяната ", " ИТН " и " Българска социалистическа партия за България " поддържаха законопроекта и означиха, че профилираното правораздаване не е оправдало задачата, за която е било основано. От ГЕРБ-СДС оповестиха, че измененията ще слагат под риск висящите наказателни каузи.

Петър Кьосев от " Продължаваме Промяната " (ПП) означи, че обсъжданията законопроект е извънредно значима причина за началото на промяната на правосъдната система в България. Той уточни, че в последните години всичко е почнало да бъде квалифицирано като проведена незаконна група единствено с една единствена цел да бъде прегледано от профилирания съд.

Вместо твърдяната специализация на неговата активност с фокус върху тежката проведена престъпност и битка с корупцията по високите етажи, профилираният съд се трансформира в различен общ углавен съд, освен това извънредно неефикасен и неработещ във връзка с тези цели, уточни Кьосев.

Къде са знаковите каузи и каузи с висок публичен интерес, по които има влезнала в действие неоправдателна присъда, попита той. Според него обсъжданият през днешния ден законопроект ще реализира тъкмо това връщане на делата в системата на общи съдилища и възобновяване на салдото и справедливостта при тяхното разглеждане.

Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС) го репликира, че изказванията, които излага, са извънредно манипулативни, тъй като това не е правосъдна промяна. Вие в така наречен правосъдна промяна не оферирате нито един нов механизъм за усъвършенстване на наказателния развой. Това, което ще свършите само, е да поставите под риск висящите доста тежки наказателни каузи с правна и фактическа трудност и да прехвърлите проведените незаконни групи по места, там, където техните водачи и участници имат построени трайни позиции. Не единствено не преодолявате тези районни зависимости, само че ги задълбочавате, уточни тя.

Андрей Михайлов ( " ИТН " ) разяснява, че профилираният съд се сътвори, с цел да бъдат заобиколени някои съдилища. Всъщност той беше порочно заченат, уточни той. Михайлов уточни, че със закриването на профилираното правораздаване битката с корупцията няма да пострада, не е планувано и изпъждане на магистрати.

Става дума за 30 магистрати, тъй че правосъдната власт може да поеме тези магистрати, добави той. В плана не е планувано и няма такова нещо -делата, подсъдни на профилирания углавен съд, няма да се прекратят, съобщи Михайлов. Принципът на непроменяемост на състава ще бъде спазен, означи той. Делата ще отидат в окръжните или в Софийския градски съд, по отношение на етапа, на която са, добави депутатът.

Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) го репликира, че, дали са 30 или 50 съдии, това са човешки ориси. И в случай че всички си дадат отказ, недейте да убеждавате залата, че тези каузи ще бъдат довършени и няма да се получи безпорядък, прикани тя.

Борислав Гуцанов ( " Българска социалистическа партия за България " ) уточни, че профилираните съд и прокуратура са се трансформирали в политически наказателен уред. Ако се бяха изпълнили желанията, с които стартира тази промяна, нещата щяха да бъдат доста по-различни, уточни той.

Цветан Енчев (ДПС) уточни, че профилираното правораздаване се нуждае от разбор и в сходство с него да се създадат заключения и да се подхващат съответните ограничения. По думите му, директното закриване лъха на разпра. Закриването е неточност и преждевременно, и претупано, и безусловно политическо решение, разяснява той. Енчев означи, че преди основаването на профилираното правораздаване също е имало публично съмнение. По думите му, профилираното правораздаване има своите недостатъци, само че има и своите резултати.

Настимир Ананиев ( " Продължаваме Промяната " ) разяснява, че " тази къща " би трябвало да се бутне напълно, тъй като се употребява като бухалка освен против бизнеса, само че и против обществото. И даде образец с подслушването на жители от летните митинги. За разбор е към този момент късно и тези бухалки би трябвало да бъдат закрити, тогава ще продължи и правосъдната промяна, добави той.

Петър Куленски ( " Продължаваме Промяната " ) разяснява, че се предлага закриването на профилираната прокуратура, която две години не е поискала да проверява пачките и златните кюлчета в чекмеджето на един някогашен министър председател и по какъв начин една българска манекенка има пет милиона евро, с цел да придобие първокласен парцел в Барселона.

Всъщност закривате профилираните съд и прокуратура, с цел да сложите свои хора в прокуратурата, по този начин сподели вашият министър председател, репликира го Николина Ангелкова (ГЕРБ-СДС).

Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС) означи, че обвинените по висящи каузи са 886, делата са над 13 хиляди тома, като това са каузи за трафик на хора, на опиати, изнудвания, измами. Според нея в публичен интерес е тези каузи да продължат там, където са, и да не се поема никакъв риск да бъдат върнати изначало.

" Ние внесохме законопроект за смяна също на Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс. Виждам, че максимален интерес има по отношение на делата за корупция по високите етажи - сметнете им подсъдността, преместете ги в Софийския градски съд и надлежно апелативен, само че не пипайте проведената престъпност, ще настане безпорядък ", сподели от трибуната Каназирева.

След два часа спор ГЕРБ ни икономисаха тъгите, изплюха камъчето и споделиха какъв е казусът: " Само не закачайте проведената престъпност ", реагира Явор Божанков ( " Българска социалистическа партия за България " ). Той означи, че профилираното правораздаване е било основано да се бори с корупцията по високите етажи на властта и с проведената престъпност, само че явно тази цел не е реализирана.

Изключително малко са и съвсем ги няма присъдите против политици по висшите етажи, уточни той. Видяхме какво работи профилираното правораздаване, само че най-много видяхме какво то не работи и тук е огромният проблем. Специализираното правораздаване девалвира, то не стига до високите етажи на властта, даже, когато човек като Божков " дъни старите си другарчета, издава ги ", разяснява Божанков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР