След повече от 25 години на проучвания, английски учени най-сетне

...
След повече от 25 години на проучвания, английски учени най-сетне
Коментари Харесай

Жена с нов вид цветен рецептор вижда 99 милиона повече цвята от всички нас

След повече от 25 години на изследвания, британски учени най-накрая откриха жена, която има спомагателен тип конусовидна клетка в окото си. Тази клетка е рецептор, който открива цветовете към нас и с помощта на новия тип, който се среща извънредно рядко, дамата може да вижда невероятните 99 милиона повече цветове от всички нас.

Според невролозите, хора като тази жена попадат в извънредно рядката група на " тетрахроматите " - хора със супер зрение, които се разграничават от множеството от нас, които с а трихромати (с три типа конусовидни кафези в очите).

Всеки един тип такава клетка може да разграничи към 100 нюанса, тъй че като вземем поради всички вероятни комбинации от трите типа кафези, елементарният човек е в положение да разграничи към един милион разнообразни цветове. Повечето далтонисти пък имат единствено два функциониращи типа конусовидни кафези, заради което те виждат едвам 10 000 разновидността. На собствен ред, съвсем всички бозайници, измежду които кучетата и множеството маймуни, са дихромати.

Жената от Северна Англия е лекар по специалност и нейното име не се разкрива. Тя е известна единствено с кодовото название cDa29 и е била открита преди към две години. Идеята за тетрахроматите е стартирана през 1948 година от холандския академик Х. Л. да Врийс, който се натъква на този феномен, до момента в който изследва далтонисти, напомня Science Alert. До края на 80-те години обаче съвсем никой не се интересува от това и разбирането за този необикновен тип зрение е минимално.

Сега учените се надяват, че ще могат да извършат нови проучвания, които да ни оказват помощ да разберем по какъв начин се образува четвъртия тип клетка.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР