След повече от 20 денонощия битка за живота на Стела

...
След повече от 20 денонощия битка за живота на Стела
Коментари Харесай

Медиците от МБАЛ Света Анна – Варна се пребориха за живота на Стела от Търговище

След повече от 20 денонощия борба за живота на Стела от Търговище, лекарите от МБАЛ " Света Анна – Варна “ приготвят родилката за изписване.

Младата жена бе призната на 25 септември в Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лекуване /ОАИЛ/ в извънредно тежко положение, с ДИК-синдром след Цезарово сечение, осъществено по неотложност в болничното заведение в Търговище.

Няколко дни по-рано бременната в 34-а гестационна седмица жена, при която всичко до този миг протича безпрепятствено, е призната с доста високо кръвно в болничното заведение в Търговище.  За няколко дни медиците овладяват положението, смъкват кръвното и Стела напуща лечебното заведение. Още същата вечер обаче се връща в болничното заведение, тъй като още веднъж е с високо кръвно, само че този път е и с болки и нарушено зрение. Ехографският обзор регистрира отчасти отлепяне на плацентата, което постанова незабавно Цезарово сечение. Секциото минава сполучливо, бебето е родено крепко, само че мъничко, заради преждевременното раждане. След затварянето на оперативното поле обаче медиците откриват кървене. Отварят още веднъж. Правят спомагателна намеса, само че още веднъж стартира масирано кървене.

" Колегите в Търговище са реагирали съответно и професионално. Направен е и консулт с офталмолог. Приложени са най-модерните и приети в практиката лекарства за преодоляване на кървенето, само че пациентката е развила ДИК-синром, едно извънредно тежко, животозастращаващо затруднение “, разяснява началникът н а ОАИЛ в МБАЛ " Света Анна – Варна “ доктор Валентин Власаков. В качеството си на народен съветник по анестезиология и реанимация той е извикан в Търговище.

Д-р Власаков взема решение за превеждането на родилката във варненската незабавна болница. В колата за спешна помощ, сред Търговище и Варна, Стела прави екламптичен спазъм, който е овладян от анестезиолога, който я съпровожда.

" В нашата реанимация младата жена постъпи в доста тежко положение – с продължаващо кървене. Веднага я итубирахме и поехме на апаратна вентилация и продължихме с напъните да овладеем обстановката. Благодарение на мощната вълна от кръводарители,  Центърът по трансфузионна хематология успяваше да ни обезпечава предпочитано нужните количества тромбоцити, прясна кръв и плазма. Положението се усложни с появяването на бъбречна непълнота, което наложи да стартираме  с колегите  от Клиниката по Хемодиализа незабавна хемодиализа, която провеждахме всекидневно “, описа началникът на ОАИЛ в МБАЛ " Света Анна – Варна “. Всеки ден положението се следеше от  специалист – акушер-гинеколог, от Родилно поделение “, в хода на лекуването бяха привлечени и други експерти - невролог, кардиолог, рентгенолог, рехабилитатор “, изясни доктор Власаков.

Под грижата на лекарите медицинските сестри и санитарите,  след към седмица Стела можеше да диша сама, след две  прекратихме бъбречно-заместващата терапия  а в последствие  лекуването пое Родилно Отделение.Така   около месец  след спешната обстановка тя към този момент е на крайници и чака с неспокойствие срещата с рожбата си.

Навръх Деня на Свети Иван Рилски Чудотворец – покровителят на медиците, лекарите в МБАЛ " Света Анна – Варна “ се сплотиха към мнението, че Стела към този момент е подготвена да бъде изписана и да се посвети на майчинството.

МБАЛ " Света Анна – Варна “ на практика действа като лечебното заведение, което поема всички най-тежки случаи в Източна България.

Дни, откакто Стела бе екстубирана, варненските медици поеха през нощта по неотложност жител наведен за лекуване пациент от силистренската болница. Мъжът е потърпевш при ПТП, изпратен от Силистра със подозрения за луксация на шийни прешлени. В МБАЛ " Света Анна – Варна “ е открита руптура на бъбрек, който е отхвърлен в незабавен режим, с цел да бъде избавен животът на пациента.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР