След повече от 15 години борба с депресията Лена Улрих

...
След повече от 15 години борба с депресията Лена Улрих
Коментари Харесай

Когато Covid-19 разклаща психичното здраве

След повече от 15 години битка с депресията Лена Улрих решила, че е намерила равновесие. Трийсет и седемгодишната германка обаче не поставила в сметката епидемията от КОВИД-19 и въздействието на обвързваните с нея безкрайни рестрикции върху обществения й живот.
Макар да " бях структурирала и провела живота си по този начин, че за мен нещата се развиваха по-скоро добре, относително скоро всичко се срути и стартира много мощен и нескончаем депресивен интервал ", изяснява тази жителка на Кьолн.

Младата жена е измежду мнозината страдали от психологични разстройства преди здравната рецесия, чиито проблеми са се изострили след появяването на новия ковид.

В Германия, както и в други страни, лекуването им е било мощно повлияно от насилственото затваряне на редица помощни структури поради ограниченията против КОВИД-19 - първо през март, по-късно още веднъж през декември, с идването на втората епидемиологична вълна, която страната мъчно съумява да възпре.

При все че от пролетта насам ред заведения започнаха да оферират услуги онлайн или посредством приложения за смарт телефони, резултатите не са толкоз безапелационни, що се отнася до грижи, изискващи преди всичко персонален контакт.

Твърде доста изолираност...

Според немската Фондация за подкрепяне на страдащите от меланхолия лицата с това заболяване са претърпели рестриктивните ограничения напролет с над двойно по-силен стрес в съпоставяне със междинния за популацията.

Ограничен е бил и достъпът до здравни грижи на повече от половината такива заболели, демонстрират оценки на фондацията.

Психиатричните клиники и амбулатории, центровете за съвещания и службите за предварителна защита на самоубийства - всички те са записали през годината повече молби за помощ, даже да е отдалечена, споделя Дитрих Мюнц, който оглавява Германската камара на психотерапевтите.

" Вече има серия проучвания, сочещи, че душевният стрес от рестриктивните ограничения може да аргументи и душевна болест ", изяснява той пред Агенция Франс Прес.

Петдесет и осемгодишният Георг Кепковски си напомня какъв брой зле се е чувствал напролет - все едно че " фондациите, които ми помагаха да запазя непоклатимост, се бяха срутили ".

" Социалните контакти с моите другари и фамилията доста се свиха. Чувствах се изолиран, по тази причина направих меланхолия ", изяснява той.

Нищо чудно, счита Мюнц, съгласно който обществената изолираност елементарно може да разклати психологичното здраве на човек: " Хората са обществени същества. Това значи, че търсим и се нуждаем от междуличностни контакти, било то две-три приказки с сътрудниците на работа или доверителни диалози с другари ".

Германското държавно управление продължи частичната карантина в страната до края на януари и прикани хората да не излизат на открито, с изключение на при остра потребност, и по-специално да се откажат през тази зима от неделни излети в планината.

...или прекалено много хора в близост

Освен прекомерно доста самотност, противоположното - да стоиш под карантина дни наред под един покрив с едни и същи хора поради отдалечената работа и лимитираното излизане на открито, може също да усили страховете на пациентите.

" Твърде доста непосредственост също може да провокира психологичен стрес ", изяснява Мюнц и прецизира, че " да ограничиш контактите единствено до фамилията си е мъчно, в случай че са прекомерно малко опциите да се изолираш ".

Получила похвали за оправянето си с първата вирусна вълна, Германия бе тежко наранена от втората - новите случаи за денонощие близо пет пъти надвишиха върховите стойности от пролетта, а броят на умрелите за ден бе рекорден: те доста пъти бяха над хиляда.

По данни от скорошна анкета на компанията за здравни застраховки " Пронова Бе Ка Ка " 75 на 100 от запитаните психиатри и психотерапевти чакат в околните 12 месеца броят на психологично болните да нарасне.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР