След повече от 13 часа обсъждане и спорове депутатите приеха

...
След повече от 13 часа обсъждане и спорове депутатите приеха
Коментари Харесай

Промени в Изборния кодекс: След 13 часа обсъждане депутатите приеха измененията

След повече от 13 часа разискване и разногласия депутатите одобриха измененията в Изборния кодекс. В последния миг народните представители се съгласиха пропорционалната система на гласоподаване да отпадне до идващите постоянни парламентарни избори.

Машинно гласоподаване в огромните секции в страната с повече от 300 гласоподаватели, само че не и в чужбина. Централната изборна комисия ще има 15, а не 20 членове , предлагани от Народното събрание и назначавани от президента. Ето и част от дебата, който завърши малко преди среднощ.

" Аз не знам, сътрудници, какво ще излезе в " Държавен вестник " и занапред се срамя от това, което ще бъде оповестено в " Държавен вестник ", тъй като то ще бъде монумент на политическа безнаказаност и на юридическа отпадналост. Нямаме мажоритарен избор, няма електронно гласоподаване, няма гласоподаване по пощата, няма машинно гласоподаване, т.е. има някъде машинно гласоподаване, но някъде може и да няма, видеонаблюдение може и да има, може и да няма, и единственото, което има, е една нова ЦИК, която ще бъде назначена от президента ", съобщи Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

" Вие от 10 години сте " за " регион " Чужбина ", " за " електронно отдалечено гласоподаване и " за " 100% машинно гласоподаване. Днес всички разбрахме, че вие не сте за нито едно от тези неща и всичко тук е било популизъм ", добави Ива Митева от " ИТН ".

Крум Зарков от " Българска социалистическа партия за България " разяснява, че парламентарната група на Българска социалистическа партия е последовател на пропорционалната система.

" Според нас мажоритарната система не е подобаваща за България по доста аргументи, които сме обсъждали тук, само че друго е по-важно и това е към ГЕРБ - когато казвате да падне думата " постоянни ", което ще значи, че пропорционалната система няма да се ползва за изборите, които може би са след няколко седмици, това не е ли взривяване на изборната система, защото доста добре знаете, че това не е допустимо да се случи ", съобщи Крум Зарков.

" Да се разисква: " Редовно ли биете баба си? Отговорете с " да " или " не ", е нелепост. Произвеждате този спор сега, като че ли има единствено две изборни системи. Моля Ви, не го правете, безсмислено е. Това, което се случва довечера, към този момент вечер, е диалог кой е по-мажоритарен в България ", сподели от Арман Бабикян от " Изправи се! Мутри вън! ".

Според Хамид Хамид от Движение за права и свободи " е несериозно с преходни и заключителни разпореждания да се трансформира цяла система ".

" Без това да е обсъждано на първо четене. Нещо повече - сходно предложение, сходен план за мажоритарна система беше импортирано на първо четене от друга група и беше отритнат. Как внезапно се появи мажоритарна система в преходни и заключителни разпореждания. Моля, да спазвате правилника и да не подлагате изобщо това на гласоподаване ", означи Хамид Хамид.

" Давайки си сметка, да, имало време, подобен е този парламент, такава е обстановката, обрисува се да има доста малко време, само че дано за това доста малко време да създадем неща, които вие за 10 години не направихте. Това е задачата сега. За това доста малко време да хванем бика за рогата и да вършим задания, които вие 10 години протакате и не вършите ", сподели още Mартин Димитров от " Демократична България ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР