След повече от 10-годишно отсъствие в състезанието, сега горските завоюваха

...
След повече от 10-годишно отсъствие в състезанието, сега горските завоюваха
Коментари Харесай

Два златни и два бронзови медала за ЮЗДП в европейското първенство за горски по ски бягане и стрелба

След повече от 10-годишно неявяване в надпреварата, в този момент горските завоюваха и две четвърти места.

„ Югозападно държавно дружество “ Директива за птиците взе присъединяване в 53 –тото издание, което се организира от 05. до 10.02.2023 година в Сараево, Босна и Херцеговина. Над 800 горски от 21 страни от цяла Европа се събраха на пистите за биатлон в Олимпийски център Игман - Велико поле, с цел да премерят уменията си по пукотевица и ски тичане, както и да обменят опит и мнение по значими проблеми, свързани с ръководството на горите. Организаторите на събитието бяха подготвили дискусионни панели за настоящите проблеми и европейското бъдеще на горския бранш, посещаване на горски разсадник и показване на горите в Босна и Херцеговина, както и за провокации пред организацията EFNS.

На откриващата гала, в която всички тимове дефилираха със своите флагове, участва изключителният и пълномощен дипломат на Република България в Босна и Херцеговина Валери Йотов със брачната половинка си Силва Йотова, както и Никола Николов, консултант и заместник-ръководител на посолството. Отборът на ЮЗДП Директива за птиците беше единственият участник от България, само че почтено показа лесовъдската гилдия. 15-годишната Никол Кленовска, ученичка от професионалната лесотехническа гимназия в Банско, завоюва два златни медала - по един в типичен и един - в свободен жанр. Тя беше част и от щафетния тим, който е разбъркан от мъже и дами, заради дребния състав на тима, само че се състезаваше в категория „ Мъже “. Отборът на ЮЗДП Директива за птиците завоюва и два бронзови медала от първия ден, когато се състезаваха в свободен жанр, както и две четвърти места на 08.02 в типичен жанр. Студентът от Лесотехническия университет Деян Разложки от Самоков завоюва бронз в категория „ Мъже от 19 до 31 година “ свободен жанр и четвърто място в типичен жанр. Нина Кленовска от Банско завоюва бронз в категория „ Жени от 41 до 50 години “ свободен жанр и четвърто място в типичен жанр. Достойно се показа и шефът на Търговско предприятие ДГС Добринище - Янко Илчов, който макар че не е професионален играч, завоюва 14-о място в оспорвана конкуренция категория „ Мъже 31-40г. “ свободен жанр и 12-о място в типичен жанр. Бойчо Палакарски от Търговско предприятие ДГС Сливница се състезава в най-многобройната категория „ Мъже от 61-70 година “, в която над 100 горски минаха 10-километровото трасе, плюс пукотевица.

Европейското състезание за горски по северни ски / ски тичане и стрелба/ беше проведено на извънредно високо равнище, напълно съгласно професионалните стандарти за осъществяване на спортни надпревари от подобен сан. На тържествена гала беше формалното награждаване и предаване на знамето на организацията EFNS на идващия хазаин на шампионата - Франция.

На церемониите по разкриване и закриване за Европейското състезание с едноминутно безмълвие беше почетена паметта на жертвите от земетресенията в Турция и Сирия. Жителите на Сараево познават и още помнят болката на разрухата и загубата от своята покруса и отдадоха заслужена респект на своите събратя.

В последния ден от надпреварите, на пистите в Игман беше проведен Открит ден на нациите, в който всяка страна показа дегустация на свои кулинарни артикули.

Въпреки късото време, за което беше образуван тима на ЮЗДП Директива за птиците, лесовъди от цяла Европа поздравиха българските участници за достойното показване. Българският байрак гордо зае своето място измежду всички 21 страни участници.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР