След постъпил в Столичната РЗИ сигнал за починало дете с

...
След постъпил в Столичната РЗИ сигнал за починало дете с
Коментари Харесай

РЗИ-София обяви резултатите от проверката на огнището на менингит

След постъпил в Столичната РЗИ сигнал за умряло дете с евентуална инфекциозна патогенеза, незабавно са подхванати съответните противоепидемични ограничения - дейности по пробонабиране и проучване на контактните деца, техните братя и сестри и личния състав на детското заведение, заяви РЗИ-София за DarikNews.bg.
Проведени са диалози с общопрактикуващия доктор, лекуващия доктор, националния съветник по инфекциозни заболявания и е събрана наличната документи - епикризи, проучвания и Протокола с предварителната патологоанатомична макроскопска диагноза. Извършено е епидемиологично изследване и е разпоредена стерилизация на ДГ № 37 „ Вълшебство “, се споделя още в позицията.
От изследваните в НЦЗПБ контактни деца, техните братя и сестри и личния състав от групата, носителство на менингокок в носоглътката е открито при 23 души. Към момента на проучването те са без здравословни недоволства и клинична симптоматика. Насочени са към персоналните лекари за наблюдаване и осъществяване на антибиотична профилактика.
След приемането на първичните данни и оценка на риска, е връчено наставление за осъществяване на незабавни хигиенични и противоепидемични ограничения и е издадена заповед от СРЗИ за затваряне на детската градина, считано от 01.12.2021 година и за прекъсване на активността до второ разпореждане.
Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и личния състав на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на умрялото дете.
В здравната процедура, въпреки и рядко, се следят случаи на мълниеносно протичане на менингококова зараза измежду млади и здрави хора, като за жалост, такива случаи приключват летално, регистрират от Инспекцията.
Столичната РЗИ изрича съболезнования на околните на умрялото дете.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР