След последните валежи и снеготопенето през последното денонощие речните нива

...
След последните валежи и снеготопенето през последното денонощие речните нива
Коментари Харесай

Нивото на Марица скочи с 30 см

След последните превалявания и снеготопенето през последното денонощие речните равнища в Източнобеломорски басейн са останали без основни промени, като записаните съмнения са от -82 см до +53 см. Това сочи последната информация за речния отток на Националния институт по метеорология и хидрология. 

Повишения до +40 см, в резултат на оттичане, са регистрирани в долните течения на реките Тунджа и Марица. Водните количества на реките в басейна са към и под праговете за високи води. В обитаеми места равнището на р. Марица е най-високо в Първомай,  като покачването е с 30 см. В Пловдив Марица се е повишила с 5 см, а в Пазарджик единствено с 2 см.

Очаква се речните равнища в Източнобеломорския басейн през днешния ден да се задържат високи, вследствие на продължаващо снеготопене. По-съществени покачвания ще има в долните течения на главните реки, в резултат на оттичане. От обедните часове на 8 март по-значителни покачвания на водните равнища ще има в целия водосбор на р. Тунджа, както и в долните елементи от водосбора на р. Марица в резултат на превалявания от дъжд. От 9 март ще стартира развой на намаляване на речните равнища в басейна, като покачвания се чакат в междинните и долни течения на главните реки и през идващите 1-2 дни.

Системата за ранно предизвестие за водосборите на реките Марица и Тунджа на Национален институт по метеорология и хидрология п предвижда водното равнище на р. Сазлийка при с. Гълъбово да е минало жълтия предел за предизвестие. Очаква се да се задържи над и към него през идващите пет дни. Водното равнище на р. Марица при  Харманли се чака да премине над жълтия предел за предизвестие в утринните часове на 9 март. Според прогнозите водното равнище на р. Марица при Свиленград се чака да премине над жълтия предел за предизвестие в обедните часове на 8 март. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР