След последните промени в Закона за личните данни, държавен орган

...
След последните промени в Закона за личните данни, държавен орган
Коментари Харесай

Глоба до 22 млн. евро за нарушаване на Закон за личните данни – под заплаха ли е свободата на словото

След последните промени в Закона за персоналните данни, държавен орган ще би трябвало да преценя коректността на журналистическите материали и ще може да постанова санкции. Според ръководителя на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов това не заплашва свободата на словото. Той добави, че не могат да стопират следствия по лична преценка.
Вече можем да направляваме по какъв начин институциите употребяват персоналните ни данни Това става допустимо посредством нова услуга на Агенцията за електронно ръководство
„ Ние можем да бъдем сезирани с тъжби, след нея имаме обвързване да я разгледаме и да желаяме мнение от медията. Ние можем да постановяваме санкции единствено за частта, която касае обработването на персонални данни, само че не и по отношение на обявата. Лични данни са всяка информация за едно лице – ЕГН, адрес или заболяване. Изискването е тези данни да бъдат съотносими към съответния случай”, уточни Караджов.

Той даде образец с следствие на длъжностно лице, за което има изказване, че е злоупотребило със своите пълномощия. В подобен случай може да се разгласява информация за парцелите, които има въпросното лице и тяхната стойност, само че те би трябвало да са свързани с съответното следствие.

„ Когато разгласява информация за парцели, няма потребност да разгласява ЕГН или адрес. Можем да наложим санкция, регламентът категорично е въвел условие тя да бъде до 22 млн. евро, само че това са крайни параметри на глобата. Не мисля, че сега има медия, която би могла да извърши нарушаване, с цел да получи сходна санкция”, уточни ръководителят на КЗЛД.
Новата регулация за персоналните данни – какви са правата ни? ИТ експертът Константин Веселинов обясни еврорегламента, който влезе в действие
Той добави, че при налагане на глоба, Комисията е длъжна да реши дали става въпрос за микро, дребен или огромен бизнес. Караджов съобщи, че има и изключения от закона.

„ Всички админи не могат да обработват персонални данни на лица, в случай че нямат правно съображение. Медиите са дерогирани от това обвързване, те могат да събират всякаква информация без правно основание”, сподели още Караджов и добави, че всяко тяхно решение може да се апелира.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР