След посещението си на Западния бряг ръководителят на американската дипломация

...
След посещението си на Западния бряг ръководителят на американската дипломация
Коментари Харесай

Блинкън на изненадващата визита в Ирак

След визитата си на Западния бряг ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън направи през днешния ден изненадваща аудиенция в Багдад, където разиска с иракския министър-председател Мохамед Шия ас Судани рисковете от удължение на войната сред Израел и палестинското придвижване " Хамас ", съобщи Франс прес.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 888
Посещението на Блинкън в Ирак, оповестено от канцеларията на иракския министър-председател, не беше оповестено авансово от съображения за сигурност. То идва в миг, в който от началото на войната сред Израел и " Хамас ", почнала на 7 октомври с невиждано нахлуване на " Хамас " на израелска територия, ракетни и безпилотни набези са ориентирани против иракски бази, в които са ситуирани американски войски и войски от интернационалната антиджихадистка коалиция.

Вашингтон упреква Иран, че е забъркан в тези набези, които са ориентирани и против американските войски в прилежаща Сирия. Повечето от нападенията бяха декларирани от група, наречена " Ислямска опозиция в Ирак ", в канали в " Телеграм ", свързани с иракски фракции, близки до Иран.Според данни на Пентагона от петък, сред 17 октомври и 3 ноември са осъществени към 17 набези в Ирак и 12 в Сирия. В Ирак са ситуирани към 2500 американски бойци. Тяхната задача е да поучават иракските си сътрудници в битката против джихадистката формация " Ислямска страна ".

Судани осъди нападенията и увери, че се организират " следствия " за определяне на причинителите. Блинкън назова през днешния ден нападенията " безусловно неприемливи ".

По-рано през днешния ден Блинкън разиска с кипърския президент Никос Христодулидис основаването на филантропичен морски кулоар сред Кипър и линията Газа, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР