След посещение на Версайския дворец през 1970-те години журналисти попитали

...
След посещение на Версайския дворец през 1970-те години журналисти попитали
Коментари Харесай

Визионер или войнолюбец: Хенри Кисинджър на 100

След посещаване на Версайския замък през 1970-те години публицисти попитали Хенри Кисинджър какво е чувството във величествената Огледална зала. А той дал отговор, че е " прелестно ", тъй като е " заобиколен от гении ".

За неговите поддръжници Хенри Кисинджър в действителност е дипломатически талант, който владее изкуството да разпознава политически постижимото като никой различен. За неговите критици той е военнопрестъпник. Повечето хора слагат Кисинджър и неговото политическо завещание някъде по средата сред тези крайни избрания.

И на 100 години Кисинджър продължава да е авторитетен мъдрец

По времето, когато Кисинджър е първо външнополитически консултант, а по-късно държавен секретар при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, той способства за прекратяването на войната във Виетнам, за разведряването в връзките със Съветския съюз и откриването на такива с Китай. Кисинджър обаче работи и за свалянето на демократично определени водачи по света и прекрояването на границите на няколко страни. След като напуща поста, той продължава да предлага " геополитически съвещания " на десетки интернационалните лидери чрез консултантската си компания Kissinger Associates.

Роден е в еврейско семейство в баварския град Фюрт и получава името Хайнц Алфред Кисинджър. Цели 100 години по-късно той продължава да е считан за тежка категория в интернационалната външна политика, а с мнението и позициите си взе участие все по този начин интензивно в геополитическите дебати. 

Наскоро той подписа писмо, в което предизвестява за опасностите, които изкуственият разсъдък представлява за света. Поставяйки изкуствения разсъдък наедно с заплахата от нуклеарните оръжия, той предизвестява по-младите си сътрудници, че това е " изцяло нов проблем ". Идващо от устата на човек, видял толкоз доста, това е доста съществено предизвестие.

" Целта оправдава средствата "

По мотив на руската експанзия против Украйна Кисинджър провокира възторг предишния ноември, призовавайки за мир посредством договаряния. Той направи това в миг, когато западните съдружници на Украйна таман бяха почнали да усилват доста военната си помощ за Киев. И докато Кисинджър твърдеше, че договаряния са нужни, с цел да се избегне нова опустошителна международна война, Киев го упрекна, че се пробва да " умиротвори агресора ", като му предложи елементи от Украйна.

Според Кен Либертал, който неведнъж е работил с Кисинджър през последните десетилетия, столетникът има " ясна визия за това какво би трябвало да се направи " и " по какъв начин да стигнем отсам до такава степен ". Подходът на Кисинджър изисква " несантиментална оценка на опциите ". Той е уверен последовател на действителната политика, а за споровете споделя, че " задачата оправдава средствата ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР