След поредните руски нападения срещу цивилни в Украйна от 10

...
След поредните руски нападения срещу цивилни в Украйна от 10
Коментари Харесай

Англия и Германия пращат още оръжия на Украйна

След следващите съветски набези против цивилни в Украйна от 10 октомври, при които Владимир Путин изстреля над 80 ракети, умъртвили 19 души и ранили над 100 в цялата страна, западните страни бързо се активизираха да снабдят Киев с още повече оръжия за отбрана.

 

Англия разгласи, че ще даде на украинците ракети за противовъздушна защита AMRAAM. „ Последните безразборни удари на Русия по цивилни региони в Украйна дават съображение за спомагателна поддръжка на тези, които се пробват да защитят своята нация. Затова през днешния ден позволих доставката на ракетите AMRAAM ", съобщи министърът на защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс, представен от " Гардиън ".

 

" Тези оръжия ще оказват помощ на Украйна да отбрани небето си от офанзивите и да укрепи цялостната си противоракетна защита дружно с американските NASAMS ", съобщи Уолъс, само че към момента не е ясно какъв брой такива ракети ще бъдат изпратени.

 

AIM-120 AMRAAM е американска ракета „ въздух-въздух “ с невизуален обхват на деяние. Тя е с диаметър 18 см (7 инча) и употребява интензивно радиолокационно ориентиране.

 

AMRAAM е най-популярната в света ракета с незабележим обхват на деяние - към 2008 година са създадени над 14 000 броя за Военновъздушни сили и Военноморски сили на Съединени американски щати и за 33 интернационалните клиенти. Ракетата се употребява в редица бойни дейности – като споровете в Ирак, Босна, Косово, Индия и Сирия.

 

Вчера украинският министър на защитата Олексий Резников удостовери, че Украйна към този момент е получила първата от общо 4 системи за противовъздушна защита IRIS-T SLM от Германия. Дори немските въоръжени сили не я имат.

 

Очаква се следващата година от Берлин към Киев да потеглят още три такива системи, като към този момент не се показват съответни периоди. " Последните съветски ракетни офанзиви против Киев и други градове демонстрират какъв брой значима е способността за противовъздушна защита за самоотбрана на Украйна ", написаха от Министерството на защитата в Берлин.

 

IRIS-T е ръководена от Германия стратегия за създаване на инфрачервена ракета " въздух-въздух " с дребен и междинен обхват на деяние, която да размени AIM-9 Sidewinder, употребена в някои страни членки на НАТО. Всеки аероплан, който може да изстрелва Sidewinder, може да изстрелва и IRIS-T. 

 

IRIS-T SLS и IRIS-T SLM са системи за противовъздушна защита, употребяващи разновидността ракети " земя-въздух ", надлежно с дребен и междинен обхват на деяние.

 

Една батарея IRIS-T SLM, доставена от Германия на Украйна, се състои от три пускови установки, инсталирани на камиони, носещи по осем ракети с обхват 40 км.

 

Има и обособена командна машина, която може да бъде ситуирана на разстояние до 20 км. Тя е в положение да изстрелва и наблюдава всички 24 ракети по едно и също време.

 

Системата е евентуално ефикасна против изстреляни от въздуха крилати ракети като съветските Kh-101 и 3M-54 Kalibr, само че ракетите IRIS-T са прекомерно дребни, с цел да бъдат от огромна изгода против огромни балистични ракети като " Искандер ".

 

Германците дадоха обещание на украинците повече ракетни установки MARS II, както и самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000 (155 мм), в сравнение с беше планувано в началото.

 

От Бундесвера прецизираха, че ще извършат доставките " през идващите няколко седмици ". Не се оповестяват съответни бройки.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР