След получени сигнали от граждани за наличие на бетонови елементи

...
След получени сигнали от граждани за наличие на бетонови елементи
Коментари Харесай

Социалистите в Бургас се борят срещу застрояването на плажовете

След получени сигнали от жители за съществуване на бетонови детайли на плаж „ Бургас – Север “, отправени до претендентите за народни представители от Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ за парламентарни избори, които ще се проведат на 14 ноември 2021 година, бе осъществена инспекция на място, по отношение на констатиране на обективните обстоятелства. Станимир Баев, който е втори в листата на Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ за 2 МИР – Бургас, посети посоченото място.

В средата на октомври общински съветници от Българска социалистическа партия – Бургас входират в Общинския съвет запитване, по отношение на съществуването на бетоновите детайли, с два съществени въпроса, свързани с изясняване дали има издадено позволение от основния проектант на Община Бургас и дали са спазени условията на наредбите на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). В получения отговор е посочено, че няма издадено позволение от основния проектант на Община Бургас. Направената инспекция от общинските специалисти по надзор на строителството установи, че бетоновите детайли съставляват преместваеми стъпки за разполагане на обект по реда на член 56 от Закона за устройството на територията (ЗУТ). Преписката е изпратена до Регионалната дирекцията за народен строителен надзор (РДНСК) по подготвеност.

Проверка на нормативната уредба демонстрира, че за територията на всички морски плажове, липсва разпоредба, която да дефинира условията и рестриктивните мерки за слагане на преместваемите обекти. Това води до осъществяване на сглобяеми градежи с монтажни стоманобетонни фундаменти върху морските плажове, според утвърдени от министъра на туризма схеми за разполагане на въпросните обекти в рамките на избраната повърхност съгласно ЗУЧК, които се създават по възложение от концесионера.

ДНСК няма пълномощия по Закона за устройство на територията за осъществяване на инспекции на плановете и разрешенията за слагане на преместваемите обекти на морските плажове. Единствено има задължението да установи противозаконните такива и да издава заповеди за премахването им.

Като претендент за депутат от Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ Станимир Баев декларира, че поема ангажимент за осъществяване на законодателна самодейност, обвързвана с приемане на законови и подзаконови промени, водещи до ограничение на застроената повърхност по плажната линия. Той е безапелационен, че ръководството на плажовете би трябвало да се управлява или от министерството или от общините, тъй като сега има най-малко три институции, които се занимават с концесиите, слагането на преместваеми обекти и други действия.

“Когато се появи проблем всеки стартира да трансферира отговорността на другия, като нормално негативите остават за общините”, разяснява Станимир Баев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР