След получаването на изравнителните сметки, ако трябва да се доплаща,

...
След получаването на изравнителните сметки, ако трябва да се доплаща,
Коментари Харесай

Подигравка с парното: Взимат 20% ДДС, а връщат само 9%

След приемането на изравнителните сметки, в случай че би трябвало да се доплаща, все още на фактуриране ще бъде прибавен 20% Данък добавена стойност. Ако обаче би трябвало да се получават пари назад, Данък добавена стойност ще е единствено 9%, тъй като задължението е зародило към миг на настоящ 9% Данък добавена стойност. 
" Сега топлинните счетоводители издават изравнителните сметки със суми без Данък добавена стойност ", разяснява пред БНР Кремен Георгиев, ръководител на асициацията на топлофикационните сдружения. Затова и тази година клиентите ще бъдат неприятно сюрпризирани при приемане на общите фактури на топлофикациите за потреблението за предишния отоплителен сезон, които са известни като изравнителни сметки.
От 1 юли Данък добавена стойност за парното още веднъж е 20%, а преди този момент беше 9%. И съгласно столичната топлофикация за тези, които са получили общата фактура с дата 30 юни 2023 година и имат да доплащат за парно и топла вода за интервала от 1 юли 2022 до 30 април 2023 година, Данък добавена стойност е 9%. Ако обаче фактурата е с дата 31 юли тази година, данъкът става 20%.
Според специалисти тук има две особености. Първата е, че фактурата обхаваща два ценови интервала. От 1 май 2022 година до 30 юни 2022 година мегаватчас парно и топла вода костваха 98,40 лева За този интервал Данък добавена стойност е 20%. От 1 юли предходната година цената скочи с 40% за София, а приблизително в страната - с 29,73%. С решение на Народното събрание за една година Данък добавена стойност върху парното бе понижен на 9%. Срокът на тази отстъпка изтече на 1 юли тази година. 
Според данни на топлофикацията към юни компаниите за дялово систематизиране са подали данни за към 12% от клиентите, които са получили фактури с дата на издаване 30 юни. Това значи, че 88% от клиентите ще дължат 20% Данък добавена стойност върху сумите от изравняването. А когато домакинство е надплатило и има да получава пари, Данък добавена стойност за интервала от май до юни 2022 година е 20%, за юли 2022-април 2023 година е 9%. И това е за всички клиенти. Така се оказва, че когато клиент има да доплаща и фактурата е след 30 юни, данъкът е 20%, само че в случай че има да получава, му връщат само  9 на 100. Мотивът е, че клиентът е платил подобен размер на налога и е редно това да му се възвърне.
Миналата година се получи сходен скандал с начисляването на Данък добавена стойност върху изравнителните сметки, той се проточи до септември, топлофикациите връщаха пари на клиентите. Тогава пък сдруженията начисляваха 20% Данък добавена стойност върху сумите, откакто от 1 юли бе въведен 9% налог. Законодателят втора година не преценя, че при парното е разумно данъкът да се трансформира от началото на отоплителния сезон, а не да се основава напрежение. Още повече, че пониженото Данък добавена стойност за заведенията за хранене беше оставено до края на годината. 
До 4 август без топла вода остават източните региони на София. Това са 20 квартала - от ж.к. " Яворов " и кв. " Подуяне " до комплекс " Враня. Причината е прекъсването на 28 юли на Топлоелектрическа централа " София изток " поради ремонтни действия. Подменят се спирателни и регулиращи кранове за безпроблемна употреба.  
През август за два дни - от 8 до 10, без топла вода ще бъде другата половина на София. Заради планови ремонтни действия по газопровод в сектора Горни Богров и Нови Искър ще спре подаването на природен газ към централите " София ", " Земляне и " Люлин " Това значи, че ще бъде прекратено и топлоподаването от трите централи към семействата и бизнеса.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР