След политическите консултации при президента Румен Радев за шеф на

...
След политическите консултации при президента Румен Радев за шеф на
Коментари Харесай

Президентът изслушва на кандидатите за членове и ръководство на ЦИК

След политическите съвещания при президента Румен Радев за началник на ЦИК стартира и процедурата по чуването на всички 15 претенденти за членове и управление на комисията.

" Следващата седмица ще разпусна Народното събрание, ще назнача служебно държавно управление и вашата работа ще стартира като нова Централна изборна комисия. Вие сте освен нови като състав, само че и имате да изпълнявате нови положения в закона, които са доста предизвикателни. Вие към този момент сте длъжни да изпълнявате този закон ", обърна се президентът към състава на новата ЦИК.

" Искам да благодаря за довериет о, което ми е гласувано, благодаря на партия " ИТН ", че издигна кандидатурата ми ", означи Камелия Нейкова.

Тя изясни, че новата ЦИК би трябвало да стартира с летящ старт, тъй като изборите са доста скоро.

Професионалният ми опит за осъществяване на избори е задоволителен, с цел да отговоря на условията за поста. С избори се занимавам от 2001 година, означи Нейкова. Тя изрази извънредно удовлетворение, че секретар на комисията още веднъж ще е Севинч Солакова, която има голям опит на поста.

" Още в първата седмица ни следва усилена работа. Според мен новите промени в Изборния кодекс са огромно предизвикателство. Аз съм последовател на машинното гласоподаване, улеснява работата на изборния развой. Има доста неточности в хартиения протокол . Много ще бъде значим въпросът с логистиката на машините, изключително отвън страната. Трябва да прилагаме Изборния кодекс подобен, какъвто е ", сподели още Камелия Нейкова.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Президентът се обърна към Севинч Солакова: " Всички партии одобриха с облекчение това, че бяхте посочена още веднъж за секретар предвид на вашия огромен опит ", след което ѝ даде думата.

Имам дълъг опит и процедура в организирането на разнообразни типове избори, съобщи след нея Солакова, която от 2011 година е секретар на ЦИК. И разгласи, че е по-спокойна, откакто е чула от Нейкова, че има ясна визия какво би трябвало да се направи.

" Остава да забележим дали имаме обща воля нещата да се случат по този начин, както е добре . Имаме ли обща воля, няма по какъв начин да не се оправим ", добави тя.

" ЦИК би трябвало да има за цел да завоюва доверие в целия избирателен развой и в органа, който се избира ", сподели още Солакова.

" Ако ЦИК ползва закона вярно и еднообразно по отношение на всички, тогава определението самостоятелен централен орган няма да е единствено запис в Изборния кодекс ", безапелационна беше Солакова и акцентира, че ЦИК би трябвало да работи за професионална администрация.

След това президентът Радев даде думата на определения за зам.-председател на комисията Димитър Димитров от ГЕРБ-СДС и му насочи въпрос по какъв начин ще взе участие в организацията на машинното гласоподаване, откакто не поддържа цялостното му въвеждане.

" Скептичното ми отношение към технологиите е обвързвано с компетентността ми. Имам дълъг опит. Имам хрумвания по какъв начин потреблението на машини може да бъде направено несъмнено, с цел да няма подозрение ", отговори Димитров.

Той предложи ЦИК да се назовава комисия по осъществяване на законодателството, с цел да отпадне по този начин натиска върху нея около подготовката на изборите.

" Предстоят и частични избори в Благоевград на 27 май. Благодаря на номинацията на ГЕРБ-СДС. Винаги съм бил и не преставам да бъда някакъв тип гражданска квота и съм работил с доста партии ", сподели още той.

" Аз също съм последовател на машинното гласоподаване, само че има опасности - това са логистиката, узаконяването . Ползите са големи - да се преборим с недействителните бюлетини, машините оказват помощ да се реши корпоративният избор ", означи самият Радев.

Оценката за работата на ЦИК не може да бъде еднопосочен - от една страна тя провежда и организира сполучливо 3 национални избора, като те бяха с доста незнайни, вкара се машинно гласоподаване, организираха се в пандемична конюнктура и ЦИК се оправи нелошо. Но въпреки това в избрани интервали комисията се блокираше и работеше неефективно, приемаше такива решения, които с учредения бяха подложени на критика. Надявам се новата ЦИК да вземе всичко позитивно от работата на ЦИК, да го надгради и да се стреми да заобикаля всички неприятни практики. Това съобщи излъченият от Българска социалистическа партия за зам.-шеф на ЦИК Емил Войнов, който от доста години работи в изборния развой и образова членове на СИК.

Пред ЦИК стои и една дълготрайна задача. Ние сме представители на разнообразни политически сили, само че би трябвало в ежедневната си работа да градим престижа на ЦИК и да слагаме закона над всичко. Така да работим, че ЦИК фактически да бъде припозната и да има доверие както от жителите, по този начин и от политическите сили. Досегашната ЦИК не можа да се оправи с тази задача, уповавам се новата да успее, приключи Войнов.

След което президентът изясни, че допустимо най-бързо би трябвало да се дефинира какъв брой машини ще са нужни за секциите в чужбин а, с цел да бъдат обезпечени, тъй като няма опция бюджетът да бъде обновен. И насочи въпрос към Цветозар Томов по какъв начин ще бъде обезпечено присъединяване на партии и цивилен организации, които имат интерес в процеса на узаконяване на машините.

" Ще желая решението на ЦИК за възбрана на достъпа до узаконяването да бъде анулирано. Няма по какъв начин да имаме претенцията, че работим намерено и транспарантно, в случай че не осигурим достъп във връзка с толкоз деликатни условия ", отговори издигнатият от " Демократична България " Томов.

" Трябва да убедим хората в разумността на машинното гласоподаване. Става въпрос за смяна на технологията, нужна е и осведомителна акция ", добави той.

И добави, че не би трябвало да се подценява и пандемията, казусът с гласуването на карантинираните и изолираните лица би трябвало да бъде превантивно позволен.

" Най-грешните и тежки решения на ЦИК са били тогава, когато ЦИК се дели на партийни групички . Ние не сме микропарламентарни групи ", акцентира Томов.

Как да се борим с нарушаването на закона и публикуването на екзитполовете от медии преди края на изборния ден, което се прави безусловно целеустремено, с цел да се влияе на гласоподавателите, обърна се Румен Радев с въпрос към Росица Матева, която е номинирана за зам.-председател на комисията от " Изправи се! Мутри вън! ".

" Винаги съм била последовател да се съблюдава закона. Той не разрешава на социологически организации и медии публикуването на такива резултати под каквато и да е форма в изборния ден ", отвърна Росица Матева.

" Трябва да има някакъв ред, при който всяка социологическа организация да поема ангажимент пред ЦИК, че няма да популяризира данни от проучването до привършване на изборния ден ", добави тя.

Според нея би трябвало да бъдат доставени машини за гласоподаване за проява в цялата страна в два месеца преди изборите, както това създали от Обществения съвет в София преди предходните избори.

" Тази комисия ще бъде сложена пред съществени провокации, не чух по какъв начин ЦИК ще облекчи изборния развой на гласоподавателите . Машинното гласоподаване ще докара до понижаване на изборната интензивност, защото огромна част от жителите няма да го припознаят, уповавам се да бъда опроверган ", сподели Красимир Ципов, номиниран от ГЕРБ-СДС.

Още античните римляни са споделили - неприятен закон, само че закон, и той би трябвало да бъде изпълняван. През всичките години на позициите, които съм заемал, съм правил всичко допустимо законът да бъде изпълняван подобен, какъвто е, без значение дали ми харесва, изясни още Ципов.

Малко по-рано " ИТН " (ИТН) предложи Камелия Нейкова за ръководител, откакто ГЕРБ-СДС отдръпнаха кандидатурата на Красимир Ципов.

Всички партии утвърдиха номинацията за Нейкова.

" Вчера получих писмо персонално от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че партията отдръпва кандидатурата на Красимир Ципов. Така би трябвало да се бори водачът на всяка една парламентарна група, за жалост вие бяхте предадени от господин Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, с цел да се избегне хаоса ", съобщи президентът Румен Радев при започване на консултациите.



Очаквайте детайлности!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР