След подаване на протести против увеличението на цените, влезли в

...
След подаване на протести против увеличението на цените, влезли в
Коментари Харесай

Прокуратура пое поскъпването на водата

След подаване на митинги срещу нарастването на цените, влезнали в действие от 1 декември 2017 година, за Бургас, Ямбол и Враца, от ВАП оспорват и останалите решения на КЕВР за повишаване.

Проверката на прокуратурата сочи, че енергийният регулатор е позволил „ основни нарушавания на административнопроизводствени правила”. При взимане на решението е разкрито несъгласие с правни разпореждания, прецизират от ВАП.

Според прокуратурата КЕВР има настройка „ безусловно да усилва цените на ВиК услугите.

С тези причини Върховна административна прокуратура упорства пред Административен съд - София град повишаването на водата, одобрено на 15 декември 2017-а, да бъде анулирано.

Аргументите на прокуратурата

Известно е, че ВиК услугите имат изчерпателен темперамент, обуславящ и повсеместното им прилагане. Макар в регулаторната функционалност на КЕВР да не се включват съответните стойности по договорите сред ВиК оператори и клиенти, то решенията на административния орган са определящи за наличието на тези правни отношения. Ето за какво единствените време и място, когато и където заинтригуваните лица /в частност крупните групи консуматори на територията, на която оперират изброените дружества/ могат да показват засягането си, са пред КЕВР, считат от прокуратурата.

Обществено разискване в административното произвеждане не е проведено.

По нататък, в хода на процедурата от КЕВР доводи на участници в откритото съвещание са признати за основателни от административния орган, само че импортираните освен основни промени, само че и нови моменти в проектираното решение са показани и признати само на закритото съвещание на комисията, без да е предоставена опция за претенции, бележки и възражения на други лица.

На последващо място, при взимане на решението е разкрито несъгласие с материалноправни разпореждания.

Според Наредбата за контролиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги цената се дефинира по формула, в която участва индикатор И - инфлацията за интервала от влизането в действие на одобрената цена за първия ценови интервал до датата на пресмятане на изменението, която въздейства върху разноските на ВиК оператора. В съответните калкулации от КЕВР е употребена информацията от интернет-страницата на Национален статистически институт за показател на потребителските цени /ИПЦ/ - месечна инфлация през 2017 година Данните са приложени незаконосъобразно от административния орган.

От характера на сведенията, оповестени от Национален статистически институт е видно, че обсегът на Идеологически подривни центрове е несравнимо по-голям от инфлацията, която въздейства върху разноските на В и К операторите. Затова не е инцидентно, че типовете разноски, върху които въздейства инфлацията, съотв. начисляването на инфлация единствено върху тях не намират действително изложение и в материалите по административната кореспонденция, и в други актове, произхождащи от КЕВР.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР