След почти 22 години една епоха във футбола приключва –

...
След почти 22 години една епоха във футбола приключва –
Коментари Харесай

Арсен Венгер - пионерът, който изпревари времето си

След съвсем 22 години една ера във футбола завършва – Арсен Венгер се разделя с " Арсенал ". Французинът, който през септември 1996 година беше посрещнат с възклицанието " Арсен кой?! ", бива изпратен от сътрудници, противници, почитатели, експерти и другари като най-великия в историята на клуба и един от най-великите във футбола въобще.

За триумфите и достиженията на Венгер е казано и написано всичко. Французинът си подсигурява място в историята на Висшата лига, допустимо е един ден даже стадионът на " артилерстите " да бъде прекръстен на него. Каквото и да създадат от клуба ще бъде справедливо, тъй като в случай че не беше Венгер " Арсенал " нямаше да бъде един от най-големите клубове сега. И назад, в случай че не бе " Арсенал ", Венгер също нямаше да бъде това, което е през днешния ден.

Истината е, че Венгер и " Арсенал " се откриха един за различен, с цел да бъдат тези 22 години освен един интервал на ръководство, само че цяла ера.

" Аз имам вяра, че огромните клубове имат отговорноста да печелят, само че също по този начин и да печелят красиво. Винаги ми се е желало да мисля, че човек, който става събота заран след тежка работна седмица, претърпява един прекрасен миг, една парченце от секундата, когато отваря очите си и си споделя: " О, през днешния ден отивам да виждам обичания си тим ", разказва Венгер своята философия.

Да промениш британския футбол

Арсен Венгер поема " Арсенал " в сложни времена. Не единствено поради свадите с корупция с един от неговите прародители Джордж Греъм или поради неналичието на резултати слабото показване. Периодът е сложен, тъй като " Арсенал " отхвърля да се промени и е по-известен най-много с пиянските запои на британските си звезди.

Въпреки това Венгер освен че стабилизира клуба, само че и го изстреля на върха. Дълго време " Арсенал " беше единственият, който успяваше да оспори първото място на " Манчестър юнайтед ". Между 1996 и 2004 година нито един различен тим не завоюва купата с изключение на " Юнайтед " (6) и " Арсенал " (3).

#MerciArsènepic.twitter.com/bjP0wLMgee
— Arsenal FC (@Arsenal) April 20, 2018

Периодът на Венгер бележи големи промени освен в клуба, само че и в целия британски футбол, които по-късно стават основополагащи за всички тимове. Още през 80-те години, до момента в който е треньор на " Монако ", Венгер стартира да употребява статистика, с цел да проучва мачовете и своите футболисти.

В " Арсенал " вкарва профилирана диета на играчите, като е първият управител във Висшата лига, който въобще го прави. Преди неговото идване играчите ядат преди подготовка обичайна британска закуска, само че Венгер вкарва наученото от престоя му в Япония и натъртва на зеленчуците. Днес, съвсем 20 години по-късно, съвсем всеки тим в света има лични диетолози и експерти по спортно хранене.

Венгер е и първият, който вкарва потреблението на хранителната добавка креатин във футбола. " С идването на Арсен започнахме и да упражняваме по нов метод. Тренировките бяха къси, доста интензивни и несъмнено ни направиха по-добри ", споделя преди години един от някогашните играчи на клуба Рей Парлър.

Въведената от Венгер скаутска мрежа на клуба пък дълго време е една от най-хубавите в света. Казват за французина, че в един миг не е имало футболист по света, за който Венгер не е чувал. И той притегля гении, които по-късно стават международни звезди – Виейра и Анри, са запаси в " Милан " и " Ювентус ", а Франсеск Фабрегас младеж в " Барселона ", само че всички стават огромни играчи при него. Венгер е измежду първите, забелязали Кристиано Роналдо, Златан Ибрахимович, Яя Туре и Луис Суарес, само че по една или друга причина не съумява да ги вземе.

 Начело на Непобедимите. През сезон 2003-04
© Reuters

Начело на Непобедимите. През сезон 2003-04 " Арсенал " завоюва купата без да загуби мач, досега никой различен не е повтарял достижението.

" В един миг той в действителност беше индивидът, който знаеше всичко за трансферния пазар и гениите. Познанията му бяха изумителни, само че по-късно другите започнаха да хвърлят доста пари, да харчат големи средства за скаути и ни изпревариха ", споделя някогашният вицепрезидент на " Арсенал " Дейвид Дийн, който е с съществена заслуга за привличането на Венгер.

Както постоянно става във футбола и в живота, постоянно се намира кой да борави по-добре с твоите лични оръжия.

Хармоничното ръководство

Мотото на " Арсенал " гласи: " Победата идва посредством естетика " (Victoria Concordia crescit – на латински). Точно това съумя да построи Венгер за съвсем 22 години на поста – да работи хармонично.

За французина споделят, че не е типичният управител, разграничава се доста от сътрудниците си, само че и това го прави неповторим. Венгер е от изчезващата порода на тези, които желаят да управляват клуба си сами, сходно на сър Алекс Фъргюсън. Занимава се и с най-малките елементи – от сорта на тревата за подготвителните терени, през водата, която пият футболистите му, до градежа на стадиона.

" Венгер се любува на това да работи в огромен клуб и да го управлява ден след ден. Точно това го задържа на поста толкоз доста години и го прави неповторим. Никога не съм го виждал да наподобява по-малко стимулиран от предния ден. След загуба е отчаян, наподобява като че ли късче от душата му е отчупено, само че на другата заран е на работа с още по-голяма мотиваци ", споделя актуалният шеф на клуба Айвън Газидис.

 С рекордната седма Купа на футболната асоциация. Никой управител не е печелил оценката повече пъти от Венгер.
© Reuters

С рекордната седма Купа на футболната асоциация. Никой управител не е печелил оценката повече пъти от Венгер.

В момента " Арсенал " носи доста от характера на Арсен Венгер. Само човек, докоснал се до клуба – всички кътчета на подготвителната база, стадиона, самия тим - може да го оцени. " Арсенал " излъчва класа, каквато е присъща на индивида Венгер и най-голямата победа на французина е, че съумя да го съобщи на останалите.

Венгер е и индивидът, който държи след постигането на първите огромни триумфи и спечелването на пари да бъде построена новата подготвителна база. В момента оборудването в Колни (предградие на Лондон) си остава едно от най-модерните в Европа, без значение че беше построено през 1999 година за 10 милиона паунда.

Мениджърът на клуба е водеща мощ и при градежа на стадион " Емиратс ". Венгер се занимава и с най-малките елементи, като оформянето на съблекалнята, за която желае да бъде кръгла, с цел да може всички всички футболисти да имат зрителен контакт и да са равни.

Венгер превежда " Арсенал " през бурните води в два интервала – първо при идването си през 1996 година, а по-късно и при преместването от " Хайбъри " на " Емиратс ". Преместването беше придружено с лимитирани финанси и години, в които " Арсенал " не можеше да си разреши да харчи доста пари за прехвърляния. Въпреки това Венгер съумя да задържи тима си в топ 4 и непроменяемо да взе участие в Шампионската лига в продължение на 17 години.

Фотогалерия: Ерата "Венгер " в "Арсенал " >

Въпреки това Венгер в никакъв случай не е чут да се оплаква от обстановката. Дори в противен случай - отхвърля невероятни оферти през годините, първо на " Реал " (Мадрид), а по-късно и на ПСЖ, единствено с цел да води своя " Арсенал ".

Последните години на Венгер в " Арсенал " се оказаха доста разнообразни от първите, в които тимът му беше един от най-хубавите и постоянно печелеше титли. Всяка династия има своя край и всяко ръководство завършва, като това на Венгер. Периодът му в " Арсенал ", белязан като интервал на пионер пък изцяло оправдава думите на Харви Файърстоун: " Пътят на пионера постоянно е сложен и неравномерен ".

Цифрите в епохата Арсен Венгер

7904 – Дните, в които Венгер ще бъде отпред на " Арсенал " след последния мач от сезона във Висшата лига на 13 май против " Хъдърсфийлд ". Те могат да станат 7907, в случай че стигне до край в Лига Европа.

5 – Едва пет от всички 124 тима, против които Венгер се е изправял в никакъв случай не е успявал да победи. Това са " Фиорентина ", ПАОК, ПСЖ, " Порт Вейл " и " Родъръм ".

17 – Броят на трофеите, които Венгер завоюва отпред на " Арсенал ". Три пъти победи с Висшата лига, седем пъти с ФА къп и още седем с " Къмюнити шийлд ".

823 – Броят на мачовете във Висшата лига, в които Венгер е водил " Арсенал ". През 2018 година той изпревари сър Алекс Фъргюсън, който до момента държеше върха с 811. До края на сезона Венгер ще усили актива си на 828.

57.23 – Процентът на победи в кариерата на Венгер като управител на " Арсенал ". Той има 704 побед в 1228 мача (до 21 април) във всички шампионати.

2 – Загубените европейски финали от Венгер. През 2000 година " Арсенал " отстъпи на " Галатасарай " във финала за Купата на УЕФА, а шест години по-късно позволи поврат против " Барселона " във финала на Шампионската лига.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР