След почти 20 години България отново ще бъде домакин на

...
След почти 20 години България отново ще бъде домакин на
Коментари Харесай

След поредна порция скандали: Българските щанги отново тръгват на поход към върха

След съвсем 20 години България още веднъж ще бъде хазаин на огромна интернационално състезание по повдигане на тежести. За последно през 2005 година столичната зала " Универсиада " одобри най-хубавите тежкоатлети на Европа. След броени дни – от 12 до 20 февруари, надалеч по-модерната " Арена София " още веднъж ще бъде хазаин на най-силните дами и мъже на остарелия континент.

Изминалите 19 години от последното огромно състезание в България бяха интервал на съществени падения и кавги в най-успешния за страната ни олимпийски спорт. Тази година ще станат и тъкмо 20 години от последната олимпийска купа за страната ни във повдигането на тежести  - тази на починалия Милен Добрев от Атина 2004. Уви, свадите във федерацията не стопират и до ден сегашен, само че най-малко има сериозен оптимизъм по отношение на силите на нашите щангисти да печелят нови и нови медали. И на инат на всички проблеми те не престават да го вършат.
Още в първия ден от надпреварите при мъжете (13 февруари), имаме съществени очаквания за европейска купа и медали. При най-леките до 55 кг Ангел Русев ще излезе в борба за четвърта поредна европейска купа, откакто е неосъществим в последните 3 европейски шампионати – злато от шампионатите в Москва, Тирана и Ереван. Русев е с най-голяма поръчка в дуела – 251 кг., като на 6 кг от неговата поръчка остават и тримата му съществени съперници – Рамини Шаминишвили и Годердзи Берделидзе от Грузия, както и испанския деец Хосе Брачи. Дмитро Вороновски от Украйна и Муамер Сахин от Турция са другите 2 имена, които вършат усещане в категория, със поръчка от 240 кг в дуела. В същата категория има и още един българин – 17-годишния Джан Зарков, който е със поръчка от 230 кг.

Няколко часа по-късно на подиума в „ Арена София “ ще излязат още двама българи – Иван Димов и Габриел Маринов. Именно двамата българи са с най-високите поръчки в дуела от 290 кг, като Димов към този момент е ставал европейски първенец – през 2022 година в Тирана. Миналата година той завоюва бронз в Ереван, откакто дълго време лекуваше травма. Основен конкурент на българите ще бъде грузинецът Шота Мишвелидзе (заявка от 285 кг.), който стана европейски първенец предходната година. Самият Иван Димов към този миг е на позиция да завоюва и олимпийска квота за Париж и е най-вероятният ни трети тежкоатлет на Олимпийските игри, дружно с Божидар Андреев и Карлос Насар.

На 14 февруари вечерта Валентин Генчев, европейски първенец от Тирана 2022 година, ще има сложната задача да се пребори за медалите в категория до 67 кг. при много сериозна конкуренция. Старозагорецът има предварителна поръчка от 305 кг, като по-високи килограми в дуела са декларирали 4 състезатели – Гор Сакахаян от Грузия, Ферди Хардал и Каян Кахриман от Турция и испанецът Хуан Ернандес. Серджио Масида от Италия е с равни поръчки с Генчев, а в битката за медалите ще се включат още Генади Лапцев от Беларус и Гога Чхеидзе от Грузия. В категорията ще има и още един българин – Диан Пампорджиев, който е с предварителна поръчка от 300 кг.

Ден по-късно – на 15 февруари, в борбата за оценките ще излезе и един от най-титулуваните наши щангисти в последните години – Божидар Андреев. Европейският първенец от Батуми 2019 година и бронзов медалист от Тирана 2022 е дал поръчка за дуел от 335 кг. С най-висока поръчка от 348 е албанецът Брикен Каля, който е прочут в щанга средите с постоянния си „ номер “ да прави нули на огромни надпревари. Сред останалите огромни противници на Божидар ще бъдат италианецът Мирко Дзани, Ритварс Сухаревс от Латвия, испанецът Давид Санчес и турчинът Фуркан Юзбек.

В събота на 17 февруари е пък може би най-чаканото съревнование от родните почитатели на повдигането на тежести. Звездата на България Карлос Насар ще излезе в борба за европейската купа с огромния си противник Антонино Пицолато от Италия в категория до 89 кг. Българинът, който е международен рекордьор в придвижването изтласкване, е записал дуел от 390 кг., а италианецът – с 10 по-малко. Компания на двамата в борбата за медалите ще вършат опитният арменец Андраник Карапетян, молдовецът Марин Робу и беларусинът Пьотр Асайонак. Само преди дни Насар разгласява клип в обществените мрежи, в които се вижда по какъв начин на подготовка изтласква 224 кг, което е и нов международен връх. Естествено, това достижение на подготовка няма да му бъде прието и остава да забележим ще успее ли феноменът от Червен бряг да го повтори и по време на европейското състезание.

В категория до 102 кг Васил Маринов ще се опита с изключение на да вземе орден, и да се предвижи по-напред в ранглистата за Париж 2024 година. Българинът е записал прелиминарен дуел от 385 кг в категорията, доминирана от арменците Гарик Карапетян и Самвел Гаспарян. Задачата му за орден обаче ще бъде много тежка, предвид на това, че цели 7 състезатели са декларирали дуел по-голям от българския национал.

В категория до 109 кг. Христо Христо ще приключи българското присъединяване в понеделник, 19 февруари. Варненецът е първи в поръчките с 395 кг, много пред Дадаш Дадашбайли от Азербайджан и Петрос Петросян от Армения. Христо е европейски първенец от Тирана през 2022 година, а в този момент ще се надява да повтори своя триумф и пред родна аудитория.

При дамите в последните години ситуацията е по-сложно, само че съгласно поръчките с шансове за призово класиране от нашите девойки имат Надежда Мей Нгуен и Бояна Костадинова (кат. до 45 кг) и Галя Шатова (кат. до 64 кг).

Извън българското присъединяване няма по какъв начин да се означи и първата поява на съревнование у нас на абсолютния хегемон в последните 8 години в свръхтежка категория – грузинецът Лаша Талахадзе, който ще направи опит да завоюва осма поредна европейска купа броени месеци, преди да опита да стане троент олимпийски първенец в Париж. Все отново за интригата следва да се означи, че двама арменци са дали по-високи поръчки от Талахадзе в дуела – Вараждат Лалаян и Симон Мартиросян. Това обаче не е казус, откакто и на последното международно арменците обявиха по-високи тежести, само че в последна сметка още веднъж победи грузинецът.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР