След победата на евровота консерваторите в Гърция спечелиха и местните

...
След победата на евровота консерваторите в Гърция спечелиха и местните
Коментари Харесай

Гърция завива надясно след местния вот

След успеха на евровота консерваторите в Гърция завоюваха и локалните избори в страната, оповестиха международните организации. Кандидатите на дясната опозиционната партия „ Нова народна власт “ завоюваха в 12 от 13-те области, като управляващата СИРИЗА изгуби област Атика, която включва гръцката столица. Новият кмет на Атина е Костас Бакоянис с 65% от гласовете. Той произлиза от огромна гръцка политическа династия - Мицотакис. Изненадата на тези избори е обаче успеха на самостоятелния претендент Константинос Зервас в Солун, който беше считан от социолозите за „ неубедителна и слаба кандидатура “. Той получи 67% от гласовете. Патра пък е към този момент с кмет болшевик. На доста места завоюваха самостоятелни претенденти, подкрепени от няколко партии. Премиерът Алексис Ципрас призна загубата на локалния избор, само че изрази вяра за победа на предварителните парламентарни избори през юли. Според изследванията към този момент „ Нова народна власт “ резервират преднината от 9% пред СИРИЗА.

" Днес Атина не сменя просто кмет, градът сменя ера ", даде обещание Костас Бакоянис. Широко ухилен, новият градоначалник заменя досегашния левоцентристки кмет Йоргос Каминис, който заемаше поста в продължение на два мандата. Неговият вуйчо Кириакос Мицотакис, водачът на " Нова народна власт ", ще бъде главният противник на Алексис Ципрас за премиерския пост на предварителните парламентарни избори през юли.

Син на Дора Бакояни, първата жена кмет на Атина, определена тъкмо преди олимпийските игри от 2004 година, новият градоначалник е и внук на някогашния министър председател Константинос Мицотакис (1990-1993), умрял през 2017 година на 98-годишна възраст. Майка му, която пристигна да го поздрави в неделя, бе също по този начин министър на културата по време на държавното управление на своя татко, а по-късно бе министър на външните работи (2006-2009 г.). В една столица, която към момента е белязана от икономическата рецесия и рецесията с мигрантите, Костас Бакоянис се ангажира да " засилва предприемачеството и заетостта " и да трансформира Атина в " международен културен център ".

 

910812 ТЕНДЕНЦИЯ

Партиите в Гърция към момента не са съобщили листите със своите кандидат-депутати. Рано е и за социолозите да вършат прогнози, само че доста от тях са уверени, че в границите на един месец СИРИЗА е съвсем невероятно да обърне политическия климат в своя изгода, само че би могло при вярна тактика да понижи разликата с консерваторите. Все отново СИРИЗА действително е втора политическа мощ в Гърция, макар че в границите на седмица изгуби два вота. Партията на Ципрас зае дефинитивно политическото пространство център-ляво, като към този момент оставя една ниша от 8% за социалистите.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР