След пет години целенасочени и обединени усилия, реализирани от 22

...
След пет години целенасочени и обединени усилия, реализирани от 22
Коментари Харесай

Успешно приключи най-мащабният проект за опазването на египетския лешояд в света

След пет години целенасочени и обединени старания, осъществени от 22 институции и организации в 14 страни на три континента, сполучливо завърши планът „ Опазване на египетския лешояд по миграционния му път “, финансиран от стратегия LIFE на Европейския съюз.

Водещата организация в него бе Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

Египетският лешояд е един от най-застрашените типове птици на планетата. Популацията му на Балканите е намаляла с над 80% за последния четвърт век поради отравяне, бракониерство и токови удари, породени от електропреносната мрежа.

За първи път от 30 години насам най-източноевропейската популация на типа сподели признаци на стабилизиране вследствие на основните природозащитни ограничения за намаляване на главните закани за египетския лешояд в гнездовите му местообитания и по продължение на прелетния път, осъществени от интернационалния екип на плана с малко название „ Нова вяра за египетския лешояд “.

Над 60 птици бяха маркирани с GPS предаватели, създавайки научната основа зад работата на екипа. Това оказа помощ да се разпознават основните и най-разпространени закани за лешоядите, като се подсигурява използването на нужните природозащитни ограничения.

Екипът осъществя и серия от действия, отдадени на битката с противозаконното слагане на токсини и отровни примамки в дивата природа на Балканите. Те включват създаване на бази данни за случи с отравяния, сформиране на карти на сензитивност и приемане на национални тактики за битка с отровите в целия район.

Първите екипи с кучета за битка с отровите като част от българската полиция бяха основани в страната ни, както и мрежи от заинтригувани страни за битка с отравянията на Балканите. В резултат на тези ограничения броят на докладваните случаи на отравяне в регионите на плана понижа с 50%. Важно е работата да продължи, с цел да се резервира тази наклонност в по-дългосрочен проект.

Екипът си сътрудничи с енергийни компании и държавни управления в шест основни страни по продължение на миграционния път на типа, с цел да изолира 1 620 рискови електрически стълба. В началото на плана бяха открити 839 мъртви птици по 2 849 км изследвани електропроводи. След изолирането на линиите нови смъртни случаи не бяха докладвани, което удостоверява успеваемостта на тези ограничения. Обезопасяването на електропроводи, с цел да бъдат безвредни за птиците, беше пилотна мярка в плановите страни от Близкия изток и Африка.

Бяха положени обилни старания за възбрана на диклофенак и други рискови за лешоядите нестероидни противовъзпалителни медикаменти (НСПВС) за ветеринарна приложимост в Йордания, Саудитска Арабия и Сирия.

В Ливан броят на починалите от противозаконен острел мигриращи птици понижа с 32%, с помощта на целенасочена акция с ловците и на звената за битка с бракониерството. А в Нигерия и Нигер екипът на плана си сътрудничеше с поданици и заинтригувани страни, с цел да се оправи с използването на части от лешояди в обичайна медицина. Много племенни лечители започнаха да употребяват растителни други възможности, намалявайки продажбата на части от лешояди на изследваните пазари с над 80%.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР