След пътуването си до Китай президентът на Франция направи мащабни

...
След пътуването си до Китай президентът на Франция направи мащабни
Коментари Харесай

Макрон пророкува на Европа нова голяма война с Русия

След пътуването си до Китай президентът на Франция направи огромни изказвания - и думите му, че Европа се нуждае от " стратегическа автономност ", бяха необятно публикувани. Редица други доста любопитни изявления на Макрон обаче останаха незабелязани. Защо, съгласно френския водач, " европейската военна стопанска система би трябвало да се форсира " и какво общо има Русия с това?

Президентът на Франция още веднъж принуди да приказват за него. След завръщането си от пътешестване до Китай, където Макрон безрезултатно се опита да повлияе на Си да заеме по-твърда позиция против Русия, може да се каже, че французинът компенсира, като даде изявление в самолета на връщане.

В това изявление той приказва по ненадейно изострен метод за нуждата от „ стратегическа автономност “ в Европа. С други думи, Европа не би трябвало да следва следите на Съединени американски щати, още по-малко на Китай, а да се държи като „ трети полюс на мощ “.

“Вярвам, че Китай, като нас има вяра, че в този момент е военно време. Украинците се съпротивляват и ние им оказваме помощ. Сега не е време за договаряния, даже и да се приготвя нещо в тази област. Трябва да отбележа, че президентът Си Цзинпин приказва за европейската архитектура на сигурността. Не може да има архитектура за сигурност, до момента в който в Европа има завладени страни или замразени спорове...

Ние, европейците, се интересуваме от единение. Показахме на Китай, че сме единни - това беше главното обръщение на нашето пътешестване с Урсула Фон дер Лайен. Китайците също се интересуват от своето единение. От тяхна позиция Тайван е част от това единение. Най-лошото нещо за нас е да мислим, че би трябвало да следваме другите по този въпрос с Тайван, да се съобразяваме с американските претенции и да толерираме внезапната реакция на Китай. ”

Европа ще бъде в капан, в случай че се намесим в рецесии, които не ни засягат. Ако присъстваме, когато спорът сред двете системи ескалира, няма да имаме нито времето, нито средствата да осигурим стратегическата си автономност и ще станем васали, до момента в който можем да станем третият полюс на мощ, в случай че имаме още няколко години ”.

След това Макрон добави: „ Не можете да разчитате на други за сила, оръжия, обществени медии и изкуствен интелект. В момента, в който загубите независимостта си в тези области, историята се отхвърля от вас. ”

Изброяването може да наподобява необичайно първоначално. Но макар че оръжията са упоменати втори, Макрон приказва най-охотно за тях.. „ Темпото на историята се форсира, тъй че европейската военна стопанска система също би трябвало да се форсира. Ние произвеждаме оръжия прекомерно постепенно. ” Макрон няколко пъти повтори, че Европа би трябвало да създава повече оръжия и най-сетне да премине към единни военни стандарти за всички страни от Европейски Съюз.

Трябва да се означи, че Макрон явно e споделил доста повече за Тайван и европейската самостоятелност, само че неговият пресслужба го принуди да изтрие тези пасажи изявлението. Американците, които не са привикнали с сходно отношение, направиха язвителна записка под линия и сложиха този факт на вниманието на обществеността.

Макрон също изиска понижаване на зависимостта на Европа от $ и от Америка като цяло, макар че беше заставен да признае, че след отхвърлянето на съветските енергийни източници няма да може да се мине без американски ВПГ. Но изказванията на Макрон не са толкоз забавни, колкото последвалата реакция.

Във Франция, където нормално всяко кихане на президента се разисква неведнъж, медиите избират да разискват сриването на постройката в Марсилия и пенсионната промяна. Коментарите за изявлението на Макрон – не толкоз многочислени, както нормално – са поразителни със разстройства си звук.

“Льо Монд ” написа, че Макрон е изнервил тайванските управляващи и е " шокирал " Съединени американски щати. Статията показва съмнение, че неуместните гръмки изказвания му се случват - ту президентът ще избухне за „ мозъчната гибел на НАТО “, ту ще каже нещо друго. Разбира се, доста по-удобно е да се одобри, че ръководителят на страната не е знаел какво приказва, вместо да се проучва казаното.

Голямото осведомително издание “Франс24 ” допуска, че това може да е „ рисково вървене по въже “, само че подлага на критика Макрон, че е предиздвикал Китай да мисли, че има независимост на деяние.

“Либерасион ” отбелязва, че президентът толкоз „ неловко “ се е опитвал да отбрани стратегическата автономност на Европа, че едвам не е застанал на страната на „ китайския деспот “. “Льо Понт ” преразказа с изключителна точност изявлението на Макрон за европейския суверенитет и Тайван, без да загатва военния аспект на речта му.

Най-много обаче се отличи радио “Франс Интер ”, чийто личен представител присъстваше в самолета на президента, още в заглавието недвусмислено заявявайки, че „ не всяка истина би трябвало да се споделя на глас “. „ Беше по-добре без подозрение той да мълчи “, да, тъкмо това се споделя в текста на държавната медия. И също по този начин цитира американския сенатор Марко Рубио, който заплаши, че Съединени американски щати сами могат да се оправят с Тайван и ще оставят европейците сами да се оправят с Украйна, откакто са толкоз самостоятелни.

И по този начин, Макрон в действителност ли е изплещил чудовищна нелепост? Или зад това стои освен това?

Първо, френският президент не наподобява да е приказвал небрежно. Той ясно изложи добре премислен проект, който беше обсъждан повече от един път на най-високо ниво. Второ, Макрон е последният мандат на власт, няма потребност да бъде преизбиран, даже не би трябвало да се тревожи доста за репутацията си. Той може умишлено да работи като подстрекател на извънредно непопулярни планове (същата пенсионна промяна в личната си страна) или планове, които могат да провокират известна опозиция.

Американците укориха Макрон, че е поел прекалено много, говорейки от името на цяла Европа. Собствените му медии го насочиха за това, че се осмели да сложи на едно равнище демократична Америка и властнически Китай. Но по някаква причина никой не зададе най-важния въпрос. Всички тези приказки за оръжия, за единните стандарти на европейските армии, за това, че във военно отношение Европа би трябвало да бъде самостоятелна – с кого тъкмо ще се бие Макрон? Защо предлага всичко това?

Всъщност ковчежето се отваря доста просто. Съединени американски щати виждат Китай като собствен противник номер едно, до момента в който Европа, в това число Макрон, има друга визия. За тях основният зложелател на Европа е Русия.

Ето против кого в действителност се предлага да се сплотят и въоръжат. Всъщност Макрон предложи на Европа в името на личните си ползи да се разграничи от Съединени американски щати и, в случай че е належащо, да даде Тайван на Китай - единствено и единствено Китай да отстъпи от Русия.

Всъщност не става дума за европейска взаимност, отвод от $ и противопоставяне на въздействието на Съединени американски щати. Говорим за бъдеща война - и най-вероятно война сред Европа и Русия, опцията за която някои от европейските елити съществено обмислят. И Макрон ясно излага позиция, към която освен той се придържа. Много коментатори избраха да кажат, че " третият полюс на мощ " е опит за отстояване на личните ползи за сметка на ползите на Съединени американски щати. И да, Макрон даде да се разбере, че Европа не е заинтригувана да се напасва към Тайван. Тя има други упоритости. А задачата ѝ е доста по-голяма.

Разбира се, в случай че желаете, можете да приемете изказванията на френския президент като блъф, целящ да принуди Съединени американски щати да се преценяват повече с ползите им. Но този блъф наподобява прекомерно комплициран, като военния му съставен елемент.

Въпреки това, колкото и да са гневни думите на Макрон към американците и техните съдружници, едно е ясно: той няма да спре. След Китай той отиде на посещаване в Холандия и изнесе цяла тирада в Хага на 11 април. В него той повтори, че Европа има потребност от самостоятелност. Този път обаче той се концентрира повече върху икономическите аспекти, заобикаляйки да приказва за войната, за която Европа би трябвало да се готви.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР