След първите двама мъже, Ставрос Гаврилиадис и Димитрис Елефсиниотис, които

...
първата еднополова женска двойка

Снимка: Twitter

Коментари Харесай

Първата еднополова женска двойка мина под венчилото в Атина, хомофоби атакуват в Солун

След първите двама мъже, Ставрос Гаврилиадис и Димитрис Елефсиниотис, които подписаха брак в Гърция, пристигна ред и на първата еднополова женска двойка да мине под венчилото. Данае Делигеорги и Алексия Безики публично подписаха цивилен брак в Атина.

„ Нямам думи, с цел да опиша страстите, които изпитвам сега. Изпитвам облекчение, самопризнание и огромна наслада, че всички са пристигнали тук и са изпитали такива неописуеми усеща. Любовта печели “, споделиха след церемонията двете дами.

Кметът на Атина, Харис Дукас, разгласява фотография от церемонията, пишейки:

„ Наша отговорност е да подсигуряваме, че всеки жител на Атина има свободата да живее и обича, както желае. “

На този декор обществото в Гърция е разграничено. В Солун преди дни бе осъществена хомофобска офанзива

Инцидентът е станал на централния площад Аристотел (Аристотел) в града. Груха хора вербално нападнаха двама младежи, които се дефинират като не-бинарни.

Уплашени за сигурността си, потърпевшите потърсили леговище в близко заведение. Останалите жители обаче не спрели нападателите. Те ги позволили в ресторанта, а вербалното нахлуване траяло.

Когато не-бинарните младежи в последна сметка напуснаха ресторанта, тълпата почнала да хвърля бутилки по тях. Те не са потърпевши физически.

Когато управляващите пристигнали на място арестували общо 25 обвинени. След разпити 21 от тях са публично арестувани

Сред тях са 11 малолетни и 10 възрастни. Сред арестуваните има и 12 чужденци.

Сега казусът се преглежда от отдела за битка с расисткото принуждение. Това е профилирано звено към полицейската дирекция в Солун.

С обява във Facebook кметът на Солун Стелиос Ангелудис осъди нападението.

„ Толерантността е симптом на цивилизованост и народна власт. В колоритния, приобщаващ Солун на почитание към многообразието няма място за расистки настройки “, означи лявоцентристкият кмет.

През последното десетилетие Гърция реализира забележителен прогрес в одобряването на правата на LGBTQ общността

Но провокациите остават, както демонстрира случаят в Солун.

През 2015 година Гърция одобри закон, допускащ цивилен партньорства за еднополови двойки, предоставяйки доста от същите права като брака. Това беше огромна крачка напред, защото преди ЛГБТИ лицата нямаха правно самопризнание и отбрана за техните взаимоотношения.

За страдание те не престават да се сблъскват с някои форми на дискриминация и обществена стигма, изключително отвън огромните градове, където обществените правила към момента са най-вече доста консервативни.

Гърция неотдавна утвърди еднополовите бракове в исторически избор

Гърция утвърди през февруари законопроект за еднополовите бракове в забележителна промяна, насърчавана от консервативното държавно управление против съпротивата на мощната православна черква в страната.

„ Гласуването мина: Гърция се гордее да стане 16-ата страна от Европейски Съюз, която законодателства равенството в брака “, разгласява гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в X. „ Това е крайъгълен камък за човешките права, отразяващ днешна Гърция – прогресивна и демократична страна „ буйно отдадени на европейските полезности “, добави той.

Мицотакис, който персонално оглави законопроекта, прикани бранителите „ самоуверено да отстранен съществено неравноправие “ в гръцката народна власт, което направи еднополовите фамилии „ невидими “.

Реформата би „ доста подобрила живота на много наши съграждани, без да лишава нищо от живота на мнозина “, добави той.

Преди гласуването Вселенската патриаршия в Константинопол (днешен Истанбул), която управлява православните църкви по света, изрази своята опозиция против законопроекта за еднополовите бракове.

„ Бракът е съюзът на мъжа и дамата под Христос… и църквата не приема съжителството на своите членове под каквато и да е форма, друга от брака “, споделиха от Вселенската патриаршия.

Това стана след решение на Светия синод, най-висшият управителен орган на гръцката черква, който изрично се опълчи на брачното тъждество. Той даже желае отлъчването на депутатите, подкрепили законопроекта.

Източник: GreekReporter/Превод: SafeNews
Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР