След парламентарния вот през октомври местните избори догодина ще са

...
След парламентарния вот през октомври местните избори догодина ще са
Коментари Харесай

Анализатори: Управленската формула в България ще е коалиционна, може би за десетилетия напред

След парламентарния избор през октомври локалните избори следващата година ще са предизвикателство. Какво тъкмо - разясниха в предаването " Твоят ден " на NOVA NEWS преподавателят по политически връзки проф. Росен Стоянов и политологът Любомир Стефанов.

" Предсрочни избори за тази година ще има единствено едни. Но то е тъй като няма време. Напролет е безусловно допустимо, само че и с отпратка към последващите локални избори, които са доста значими за идната година. Защото в случай че някой желае да чегърта, в случай че желае да трансформира, тъй като името на партията му е такова, ще би трябвало да влезе на равнище локална власт. А локалната власт сега се ръководи и има в голямата си част от ГЕРБ. Така че конфликтът там ще бъде изключително интерсен за нас за мнения, само че най-много с вероятността за разбъркване на изборите. И тактиките ще бъдат доста забавни - за коалиране, прекоалиране и директни конфликти, " разяснява проф. Стоянов.

От своя страна Любомир Стефанов уточни: " Избирателната интензивност за мен е показателна - дали партиите са си научили урока и жителите схващат това, което партиите им споделят. Ако продължим да приказваме за паралелни реалностни, локалните избори може да се трансфорат в злополука.

Надявам се да не стигаме до такава степен, уповавам се политиците да слязат и стъпят на двата си крайници тук и в този момент, а не в светлото бъдеще да живеят, тъй като знаем до каква степен води ".

Двамата проучиха и съответни проблеми от политическата обстановка сега. Според проф. Стоянов ръката на Демократична България, подадена към Политическа партия за общо явяване на вота, е останала " увиснала ". А обяснението на Политическа партия, че се бави с решение за това, с цел да реши резултатите от социологията, Любомир Стефанов акцентира: " Хората, които се вторачват в рейтинги, нормално пропущат действителността ".

И още: " Не можеш да изискваш от евентуален конкурент свалянето на техния началник или водач като изискване за вероятно осъществяване на договаряния или коалиране. Това е нонсенс единствено по себе си и допуска безусловно строшаване на опцията да направиш нещо в кратковременен и средносрочен проект ", сподели проф. Росен Стоянов.

Предупреждението на Любомир Стефанов пък е обвързвано с това, че формулата в България ще бъде съдружна. " И то не за на следващия ден, не за следващата година, за десетилетия напред може би. Което значи политиците би трябвало да са с по-малко его, повече примирение и чисто човешки да се почитаме, когато си приказваме. За да се чуваме най-малкото”.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР