След парламентарните избори във Венецуела в неделя партията на президента

...
След парламентарните избори във Венецуела в неделя партията на президента
Коментари Харесай

Избори във Венецуела: бойкот от опозицията и предизвестен успех за Мадуро

След парламентарните избори във Венецуела в неделя партията на президента Николас Мадуро се чака да си върне контрола на Народното събрание, единствения бастион на една съпротива, водена от губещия въздействие Хуан Гуаидо, която бойкотира вота и залага всичко на успореден референдум.

Близо 20 милиона гласоподаватели са призовани пред урните в неделя от Националния изборен съвет (Централната изборната комисия), с цел да възобновят състава на Националното заседание, което ще се състои от 277 депутати, вместо от 167 преди неотдавнашната конституционна промяна.

Еднокамарният парламент, управляван от Хуан Гуаидо, е единствената контрасила на властта, следена от опозицията след последните парламентарни избори през 2015 година, поставили завършек на 15-годишната надмощие на " чавистите ", наречени по този начин на името на някогашния президент Уго Чавес (1999-2013 г.).

Но властта на Народното събрание е единствено алегорична, защото всичките му решения са отменяни от правилния на Мадуро Върховен съд и от Конституционното заседание, формирано само от чавистки деятели, което от 2017 година на процедура измести Националното заседание.

Тези парламентарни избори се създават съгласно наредбите на Конституцията, само че Гуаидо и съдружниците му настояват, че не са изпълнени изискванията за производство на " свободни, почтени и транспарантни " избори.

Големите опозиционни партии, в частност, отхвърлят назначението от Върховния съд на нов състав на Националния изборен съвет, макар че пълномощията за това всекидневно са предоставени на Народното събрание.

Хуан Гуаидо, приет за краткотраен президент от към 60 страни, отпред със Съединени американски щати, счита тези избори, проведени от актуалните управляващи, за " машинация ", определение, което употребява за квалифициране на президентските избори през 2018 година, разрешили преизбирането на Мадуро.

Вашингтон авансово ги окачестви като " нито свободни, нито почтени ", Европейският съюз прикани за тяхното отсрочване, само че без триумф, а Организацията на американските страни не ги счита за демократични.

В изискванията на протест от страна на опозицията, Николас Мадуро можа да обещае " огромен успех ".

 Иран е изпратил десетина танкера с гориво за Венецуела Виж още

Според Луис Висенте Леон, политически анализатор и шеф на организацията за социологически изследвания " Датаналисис ", " Мадуро не търси признание от Съединени американски щати или Европа " за легитимността на Народното събрание, " той желае Китай " и други страни, с които поддържа търговски връзки - Русия, Индия, Мексико или Турция, " да усетят, че в страната действат институции, които ще одобрят бъдещи търговски съглашения ".

Въпреки пандемията чавизмът активизира целия си учредителен уред, свиквайки доста предизборни манифестации, с цел да бъде записана допустимо най-голяма изборна интензивност.

При все това, съгласно социологическите изследвания, изборната интензивност се чака да бъде едвам малко над 30 %.

За Феликс Сейхас, шеф на социологическа организация " Делфос ", тези избори ще бъдат една " осведомителна война ", в която всеки от лагерите ще се стреми да съобщи посланието си на света: опозицията ще акцентира на слабата изборна интензивност, а чавистите - на изборния си триумф.

 Венецуелците още веднъж останаха без ток Виж още

Докато главните опозиционни партии приканват за протест, едно малко дисидентско крило, решено да взе участие, е упреквано, че предлага на Мадуро легитимността, която желае да получи.

" Тези претенденти ще се възползват от гласовете на отхвърлящите Мадуро и на критикуващите Гуаидо за апела му да не се гласоподава ", счита Леон.

Воденият от Хуан Гуаидо блок залага на всеобщ референдум, проведен от 5 до 12 декември, който да узакони удължаването на мандата на актуалното Национално заседание и да насърчи нови наказания против държавното управление на Мадуро.

Венецуелците ще бъдат призовани да се произнесат дали отхвърлят плануваните от управляващите парламентарни избори и дали поддържат " всички механизми на напън, вътрешни и външни ", за образуване на " свободни президентски и парламентарни избори " във Венецуела.

 Съединени американски щати конфискуваха 1,1 милиарда барела бензин в 4 танкера - от Иран за Венецуела Виж още

Но тези интернационалните наказания, които Хуан Гуаидо приканва да бъдат " разширени ", са отхвърляни от 71 % от популацията, съгласно " Датаналисис ".

Леополдо Лопес, различен водач на опозицията, който наскоро отпътува в заточение в Испания, призна, че сама по себе си интернационалната поддръжка не е задоволителна. " От нас зависи да насърчим един цикъл на готовност (... ) вътре в страната " с този референдум, съобщи той.

Държавите, подкрепящи Хуан Гуаидо, безспорно ще отхвърлят тези избори. " Но какъв брой уверено " ще го сторят?, се пита Сейхас. " Ако това отменяне не е твърдо, опозицията ще продължи да се срутва ", прибавя той.

Леон отбелязва, че някои европейски държавни управления не са склонни да дават карт бланш " до безконечност " на краткотрайния президент, защото съгласно социолога " въздържането от гласоподаване не води до безусловно нищо ", с изключение на " до опазване на едно краткотрайно държавно управление, което е единствено алегорично ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР