След пандемията 70% от учащите споделят, че предпочитат виртуални или

...
Коментари Харесай

Дистанционната работа заздравила семействата?


След пандемията 70% от учащите споделят, че избират виртуални или хибридни варианти за навестяване на образователните занятия (снимка: CC0 Public Domain)

Работата от у дома е помогнала на доста хора да стартират да се схващат по-добре с членовете на фамилията и с сътрудниците си, съгласно изследване на Deloitte, което разкрива забавни резултати от новите модели на работа, наложени от пандемията.

Когато пандемията връхлетя ненадейно, учащите и работещите бяха принудени да се приспособят към напълно нов метод на работа. Някои останаха без активност, само че мнозина откриха метод да извършват отговорностите си отдалечено, вкъщи.

В значително къщи картината бе смайваща – всеки от членовете на фамилията седеше със своя компютър в друг завършек на дома, усамотен, със слушалки на ушите, с цел да не смущава останалите, до момента в който работят или пък учат. Тогава някои експерти допуснаха, че може да станем очевидци на растеж на домашните спорове. Оказва се обаче, че работата от у дома не е влошила фамилните връзки – може в действителност да ги усъвършенства.

Центърът за технологии, медии и телекомуникации на Deloitte е провел изследване измежду 2005 души в Съединени американски щати, с цел да разбере по-добре по какъв начин хората взаимодействат с технологиите след пандемията. Сред заетите възрастни с опит в отдалечена работа 3/4 избират точно този метод на работа, демонстрира изследването. Половината от заетите възрастни като цяло избират виртуални или хибридни схеми за работа.
още по темата
Анкетираните изброяват редица преимущества на работата от у дома: неналичието на пътешестване от и до работното място – надлежно спестено време, повече комфорт при работа, понижен риск от заразяване, повече успокоение, по-добра централизация и… по-голяма връзка със фамилията.

Работата от къщи усъвършенства здравето и взаимоотношенията на хората в фамилията, сочи наблюдението на специалистите от Deloitte. Осем от 10 отдалечено работещи са показали, че техните фамилни и професионални връзки, физическо и психическо благоденствие са се подобрили или най-малкото са останали на същото равнище като преди взрива на отдалечената работа.

Около половината от интервюираните виждат доста усъвършенстване във всяка от тези области. Малко над една трета (35%) от интервюираните оповестяват, че връзките им са останали същите. На този декор по-малко от 15% означават забележителен спад в качеството на фамилната атмосфера.

Въпреки че преобладаващата част от респондентите не виждат обилни усъвършенствания в връзките си с мениджърите и сътрудниците, множеството от тях също по този начин не регистрират и спад в тези връзки. Установеното усъвършенстване на фамилния климат с помощта на отдалечената работа е още една от „ странностите “ на новата действителност, означават откривателите.

Разбира се, има и провокации пред практикуващите отдалечена работа, споделят специалистите на Deloitte. Един от проблемите, които остава да бъдат решени, е така наречен прегаряне. Този проблем, съгласно други проучвания, засегна най-вече специалистите в отделите по мрежи и ИТ и най-много осведомителна сигурност.

Друг проблем на доста места по света остават нестабилните или незадоволително бързи интернет услуги. Предизвикателство е и наклонността хората да прекарват доста повече часове пред компютъра, когато са в домашна конюнктура – мнозина не усещат края на работния ден и не престават да работят по-дълго от здравословното.

Нерешен въпрос остава и салдото сред работата и домакинските отговорности по време на работното време. Струва си да се означи, споделят откривателите, че всичките 17 провокации, разпознати в изследването, в този момент биват докладвани от по-малък % хора, в сравнение с през 2021 година

Интересно наблюдаване е, че учениците, които учат отдалечено, се усещат по сходен метод на работещите от у дома. 70% от студентите споделят, че избират виртуални или хибридни варианти за навестяване на образователните занятия в бъдеще. Шест от всеки 10 отдалечено учащи оповестяват, че техните фамилни връзки, професионални взаимоотношения и физическо и психическо благоденствие са се подобрили или най-малко са останали на същото равнище.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР