След падането на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г.

...
След падането на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г.
Коментари Харесай

Преди 29 г. Младенов призова танковете да дойдат

След рухването на Тодор Живков на 10 ноември 1989 година в София и страната потеглят демонстрации, в които българските жители демонстрират, че към този момент не се опасяват от Българска комунистическа партия, и издигат политически претенции. Големият протест на 14 декември 1989 година пред Народното събрание е преломен миг за пътя, по който поема българският преход. Тогава за първи път е поискана анулацията на член 1 от Конституцията, който постановява управителната роля на Българска комунистическа партия. Той гласи: " Народна република България e социалистическа страна на трудещите се от града и селото отпред с работническата класа ".

Протестиращите вършат жива верига към Народното събрание и с държанието си демонстрират, че към този момент не зачитат заседаващите вътре казионни депутати. Недоволството на събралото се голям брой е огромно, само че до ексцесии не се стига. Несвикнал на освирквания, генералният секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия Петър Младенов си изпуска нервите: „ С този екстремизъм вие тласкате България към пропастта ”, след което произнася прословутата имитация: „ По-добре танковете да дойдат ”.

Запазените документални фрагменти от митинга, както и свидетелствата на доста очевидци надалеч не приказват за екстремизъм и експанзия. Хората са ядосани, че член 1 към момента не е анулиран и само освиркват излезлите пред Народното събрание политици, до които има пряк достъп - заграждения няма, а полицейското наличие не е огромно.
От трибуната на Студентския дом водачът на Съюз на демократичните сили Желю Желев приканва: „ Трябва да победим нашите съперници на първо място с високата си политическа просвета, както победиха жителите на Германска демократична република и Чехословакия. И с цел да покажем, че ние фактически притежаваме тази по-висока политическа просвета, на следващия ден елате отново в 17 ч., с цел да чакаме и да забележим анулацията на целия член 1 от в този момент настоящата Конституция ".

Изпуснатата имитация коства главата на Петър Младенов. Няколко месеца по-късно, откакто експертиза потвърди достоверността на записа с изказването за танковете, първият посткомунистически президент на страната бе заставен да подаде оставка. Неговите последователи до последно твърдяха, че същинските му думи са били: " По-добре Станко да пристигна ". По това време Станко Тодоров е ръководител на Народното събрание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР