След падането на мораториума върху цените на тока, парното и

...
След падането на мораториума върху цените на тока, парното и
Коментари Харесай

Председателят на КЕВР: До 1 юли няма да поскъпва токът за домакинствата, оптимист съм за енергийната криза

След рухването на мораториума върху цените на тока, парното и водата анализите на енергийния регулатор демонстрират, че до 1 юли не се постанова повишаване на тока за битовите клиенти. Това съобщи в " Говори в този момент " ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров.

След първата половина на годината цените ще се трансформират като към този момент не е ясно с какъв брой. Тодоров обаче беше безапелационен, че няма да има шоково повишаване.

" България е добре, тъй като е в неповторима позиция и съвсем не създава ток от газ. В Европа за битовите консуматори тока приблизително е поскъпнал с към 50%, единствено в България и в Унгария това не е по този начин. Лостове за регулация имаме и аз съм оптимист за това какво ще се случи с цените през юли 2022. Със сигурност няма да забележим това, което в този момент се случва с газа. " - сподели ръководителят на КЕВР.

Станислав Тодоров добави, че е оптимист, че България ще мине относително незасегната през енергийната рецесия като цяло, само че с цел да се случи това са нужни съществени промени. Най-важната - даването на опцията за бизнеса да купува ток посредством дълготрайни контракти сходно на договорите за доставка на газ.

Тодоров подсети, че ръководещите към този момент са дали поръчка за сходна смяна, а в случай че има взето решение, КЕВР е подготвена да направи нужните промени в наредбите в двуседмичен период.

Цената на газа

В " Говори в този момент " ръководителят на КЕВР изясни внезапното повишаване на газа с войната и обстоятелството, че главният участник в спора доставя към 75% от газа за България.

Решението на съветския президент Владимир Путин синьото гориво да се заплаща в рубли, и това, че Германия и Австрия оповестиха " първо равнище " на спешните си проекти за прекъсване на газовите доставки се е отразило на пазарите директно преди КЕВР да утвърди цената на газа за април. Така цената се е покачила, сподели Тодоров. Според него обаче това е краткотрайно събитие и в случай че няма нова ескалация на ситуацията, цените ще се успокоят.

" Такава рецесия, както в енергетиката, по този начин и в сигурността, Европа не е преживявала последните 50 години. Около 30% от газа го получаваме от Азербайджан. Това, което може да създадем, е да приключим градежа на газовата връзка с Гърция, която има потенциал да поеме цялото ползване. " - сподели Станислав Тодоров.

При прекъсване на доставките от Русия в този момент битовите клиенти не биха усетили разлика, защото отоплителният сезон завършва, добави той. Евентуалното прекъсване на доставките обаче би се отразило на небитовите консуматори на газ. В подобен случай те ще могат да разчитат на несъмнено количество азерски газ дневно и на наличностите в хранилището в Чирен.

" Регулаторът може да направи по този начин, че заместването на доставките от други източници да бъде направено. Ще има разстройства, само че е реалност, че България към този момент е направила нужното, с цел да има диверсификация. " - сподели Тодоров.

Той изрази убеденост, че гръцката връзка ще е подготвена до първи юли, а по новата тръба страната ни ще може да получава цялото количество синьо гориво, належащо за потреблението у нас.

Цената на парното

Цената на парното за новия отоплителен сезон ще стане ясна на първи юли. Станислав Тодоров разясни, че в другите градове възможната смяна в цената ще е друга според от локалните топлофикации и от това дали употребяват газ.

Относно " Топлофикация София " Тодоров посочи, че за разлика от всички останали топлофикационни сдружения, тя е на загуба без значение каква е цената на газа. Според него това се дължи на неприятно ръководство и на политическо вмешателство.

" В София и в Пловдив парното е на една цена, обаче пловдивската топлофикация не е на загуба и няма никакви отговорности, за разлика от " Топлофикация - София " - посочи той.

Според него има два разновидността за възстановяване на ръководството на сдружението - назначение на самостоятелни шефове или приватизация.

Цената на водата

Тази година следва КЕВР да утвърди и нови цени на водата според от бизнес-плановете, които показват съответните ВиК сдружения. В " Говори в този момент " Тодоров отхвърли да се ангажира с съответни стойности, само че съобщи, че най-голямото предизвикателство пред сдруженията е повишаването на тока.

Зелената сила

Според Станислав Тодоров най-хубавият метод всеки един от нас да взе участие в прехода към зелена сила е като се насърчи слагането на слънчеви панели измежду семействата. Комисията за енергийно и водно контролиране е подхванала дейности за унищожаване на административните спънки за това.

" През идващите месеци КЕВР ще даде опция на всяка едно домакинство да се включи в прехода към зелена сила като си постави слънчев панел на покрива. В момента това изисква голям брой мнения и разрешителни, а би трябвало всеки, който желае да си прави сила за лични потребности, да може да го направи без трудности. " - сподели Тодоров.

Той пресметна, че сега слагането на един слънчев покрив, покриващ междинното ползване на домакинство, коства сред 10 000 лева и 20 000 лева Тази инвестиция покрива потреблението за 10-20 години, след което силата става безвъзмездна. В Плана за възобновяване и развиване има опция да се покрият 70% от тези разноски.

" Сигурен съм, че като един път премахнем административните бариери и хората като видят, че съседът им го прави, ще се възползват и те. КЕВР може да сплоти напъните на всички институции, тъй като сме наясно с проблемите на хората в резултат на жалбите, които идват. Внесли сме мнение и следва законодателно решение до по-малко от месец. " - добави Тодоров.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР