След отпадането на извънредното положение ще остане тази уредба на

...
След отпадането на извънредното положение ще остане тази уредба на
Коментари Харесай

Даниел Кирилов: Здравният министър има тези правомощия поне от десетилетие

„ След отпадането на изключителното състояние ще остане тази уредба на закона, която дава отбрана на българските жители “. Това съобщи министърът на правораздаването Данаил Кирилов в изявление в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.
„ Целта в този интервал след отпадането на изключителното състояние е да се продължат ограниченията, които са удобни за хората – целия обществен пакет, който се добавя с мярката 60/40, също така не могат да се постановат запори и възбрани още два месеца, както и обществената изолираност. Продължава и опцията за двумесечен период груповите органи да могат да вземат решения отдалечено ", добави Кирилов. По думите му не престават защитните правила по привършване на образователната година за учениците.
" Законът би трябвало да уреди трайно отношение. Но има изключение. Има исторически обратно във времето такива случаи, в които се е налагало с изключителни закони да се наложи мораториум или да се уредят незабавно връзки с оглед настъпила сериозна опасност за стабилността на публичните връзки. Конкретно тук касаещи живота и здравето на жителите. По тази причина и в случай че си спомняте дебатът, който беше на 13-ти март в Народното събрание, тезата на опозицията беше, че не може единствено с решения на Народното събрание, с един акт, да се разгласи изключителното състояние, а регулацията би трябвало да се реализира въз основата на закон като нормативен акт, който да уреди случаите, в които имаме засягане на правата на жителите ", изясни той. " Здравният министър има тези пълномощия най-малко от десетилетие и никой до момента не е сложил това под въпрос пред Конституционния съд “, безапелационен бе правосъдният министър, като изброи при кои заразни болести има тези права здравният му сътрудник.
" Два месеца ние имахме оповестено изключително състояние съгласно конституционната наредба и съгласно волята на законодателния орган в България. Това изключително състояние даваше правова опция с оглед справяне на обстановката да се допусне краткотрайно, само че съразмерно по отношение на задачата ограничаване на някои права в съответния случай. На процедура ние не стигнахме до значително ограничаване на основни права на българските жители ", добави Кирилов. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР