След отпадането на извънредната епидемична обстановка от 1 април се

...
След отпадането на извънредната епидемична обстановка от 1 април се
Коментари Харесай

В Русе никой не издава направления за PCR тестове, в РЗИ се правят само антигенни

След отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура от 1 април се трансформираха и методите за банкет и лекуване на инфектираните с ковид, както и издаването на посоки за PCR проби

Заразените с вируса ще бъдат лекувани по пътека на НЗОК в инфекциозно поделение, осведоми

В цялата област единствено УМБАЛ „ Канев “ разполага с такова поделение, което значи, че всички ковидболни ще постъпват към този момент единствено в тази болница.

"При състояние обаче, че болният има строшаване, или е бременна жена, или пък има изгаряне или друго първо заболяване, само че е и с ковид, тогава той ще бъде лекуван в съответното поделение, където ще бъде изолиран от останалите заболели ", разясни и.д. шеф на РЗИ доктор Искра Генева. „ Отделенията в лечебните заведения би трябвало да имат такива изолатори “, сподели тя.

"Към момента никой не издава посоки за PCR проби, в РЗИ се вършат единствено антигенни ", уточни още доктор Генева.

„ Ние в този момент вършим такова проучване, само че то сега е за сметка на жителите, цената му е 95 лв. “, изясни притежателят на лаборатория „ Здраве “ доктор Розина Мирчева. Тя посочи, че до края на седмицата се чака да подпише контракт с РЗОК, който да разрешава тестването с направление, както беше и по време на изключителната епидемиологична конюнктура. Д-р Мирчева е безапелационна, че няма да затворят и филиала си, който работеше в Стоматологията по време на пандемията. Очаква се с към 20 лв. да паднат цените на PCR заради по-ниска доставна цена на консумативите.

Директорът на локалната Здравна каса Мариела Личева разясни вестника, че изрично към този момент от 1 април персоналните лекари няма да издават посоки за PCR проби, а ще препращат пациентите към специалист-пулмолог, който ще назначава проучването. Направлението постоянно може да бъде взето от непосредствен на болния, разясни още Личева във връзка публичните настроения, че не е добре инфектираните да чакат на опашки пред кабинетите на лекаря. "Ако пък в болнично заведение в Русе или в Бяла бъде признат болен с друго заболяване, само че има подозрения и признаци за ковид, то той ще бъде проучен на място в болничното заведение ", изясни Личева. Тя разясни още, че след подписването на контракт с лабораторията, ще може към този момент експертите да издават посоки за теста.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР