След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката

...
След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката
Коментари Харесай

Токът за битовите потребители поскъпва средно с 4.37% от 1 юли

След отчитане на всички ценообразуващи детайли и използване на методиката за ценообразуване, Комисията утвърди приблизително нарастване на цената на електрическата енергия за битовите консуматори с 4,37 %.

 

За „ Електрохолд “ е планувано нарастване с 4,24 %, на ЕВН – с 3,78 %, а за клиентите на „ Енерго Про “ – с 5,43 %. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

Първоначалните планове на Комисията предвиждаха нарастване в размер на 3,63%, само че това беше преразгледано след издадена заповед на служебния енергиен министър, с която бяха изменени квотите за контролирания пазар на държавните производители на електрическа енергия. В енергийния микс за битовите консуматори бяха включени 2 200 000 MWh електрическа енергия, създадена от Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ - 2, за сдружението да не изпадне в финансови усложнения.

Комисията приложи регулаторни механизми, които разрешиха нарастването на цените на електрическата енергия за битовите консуматори да бъде в размер, близо четири пъти по-нисък от равнището на инфлацията.

 

Статистиката на Европейски Съюз демонстрира, че цените у нас са измежду най-ниските в съпоставяне със страните в цяла Европа С определянето на цени с небосвод от една година напред Комисията основава условия за предвидимост и сигурност на разноските на българските семейства.

 

Този метод потвърди своята аргументираност в миналите интервали на висока динамичност на цените на енергийните пазари, когато разноските на битовия бранш в останалата част на континента се покачиха фрапантно.

Решението на КЕВР за цените от 1 юли 2023 година в бранш „ Електроенергетика “ ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР