След освобождаването на заместник-министър Атанас Добрев, който беше свързан с

...
След освобождаването на заместник-министър Атанас Добрев, който беше свързан с
Коментари Харесай

Дунчев: С БСП имаме тотална противоположност за горите, нещата отиват към война

" След освобождението на заместник-министър Атанас Добрев, който беше обвързван с това задкулисие, схемите си не престават, политизацията си продължава, войната в горите си продължава ", изясни той.

Дунчев попита за какво се връщат на управителен постове " компрометирани фрагменти на горската система " и даде образци с назначения на неведнъж уволнявани чиновници и на такива, против които горските чиновници към този момент са протестирали.

По думите му в системата на горите се случва това, че " от Народното събрание имаме желанието за промени, от министерството очевидно нямаме ", а от 20 точки в съдружното съглашение е изпълнена единствено една – за електронните търгове.

" Малките компании са " за " електронни търгове, тъй като това е единственият им късмет да се преборят с корумпирани чиновници, които оказват помощ на огромните компании, нагласят търговете, да се преборят с натиска на огромните компании: когато знаят кой взе участие на търга, да го отстраняват авансово – със опасност или по различен метод. Малките компании в дърводобива доста разчитат. Този метод се ползва в цяла Европа, единствено тук огромните не го щат. Тази електронизация в този момент се вижда като страхотна опасност за тези монополисти, които се възползваха от схемите ", акцентира Дунчев, съгласно който " тези, които стачкуват, не са същинските компании, които се борят за свободна конкуренция ".

Дунчев, базирайки се на публични данни на Агенцията по горите, сигнализира, че ррез последната година се добиват рекордни количества едра строителна дървесина най-вече от остарели гори.

" От гората се изважда, каквото може. Сече се като за последно. От земеделските земи се е нараснал двойно дърводобивът. Където може да се сече, колкото може. "

Според Дунчев дефицитът не идва поради дефицит от гората, каквито изказвания има, а от това, че " на международния пазар търсенето на дървесина скача стремглаво ". Той добави, че цените ще не престават да порастват.

" Търсенето се е нараснало двойно, предлагането от горите в това време пада поради всички климатични рецесии, съхнат гори, горят гори. Горските не смогват да запазят горите, с цел да има задоволително дървесина. В същото време европейската тактика за горите споделя - би трябвало от ден на ден да произвеждаме мебели от дърво, артикули от дърво, къщи от дърво, тъй като дървесината съхранява въглеродния диоксид, вместо дървото да изгние в гората. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР