След остри реплики и спорове депутатите решиха със 199 гласа

...
След остри реплики и спорове депутатите решиха със 199 гласа
Коментари Харесай

Депутатите решиха: Комисия ще разследва и установява всички факти около меморандума с „Джемкорп“

След остри реплики и разногласия депутатите взеха решение със 199 гласа „ за “ да бъде основана комисия за „ Джемкорп “, която да следствие подписването и възможното преустановяване на меморандума, както и всичко произлизащо от него.

Според Искрен Митев от Политическа партия въпросът бил незначителен, тъй като меморандумът бил преустановен, макар думите на енергийния министър от преди дни, че документът не е преустановен и е бил открит в чекмедже в министерството, просто спретнат.    

Десислава Трифонова от ГЕРБ изясни, че сме правова страна, в която документите са доказателства, а не изявленията на избрани лица. „ Меморандумът не е преустановен, и ние ще проверяваме всички обстоятелства и условия ", безапелационна е тя. Трифонова напомни и какво е споделил служебният министър на енергетиката Росен Христов, а точно, че договорът към момента е в действие. Депутатката на ГЕРБ се обърна към ПГ на Политическа партия и уточни, че те като носители на смяната би трябвало да са хората, които би трябвало да желаят тези разкрития да станат обществени и оповестени на жителите.

Искрен Митев от Политическа партия означи, че ПГ на Политическа партия ще поддържа основаването на такава комисия. „ Единственото, което вършиме, е една нечиста сделка. Защо не приказваме за значимите неща в България ", попита той

На собствен ред Жечо Станков от ГЕРБ прикани в комисията да се прегледа и дали има обвързване сред подписването с „ Джемкорп “ и Плана за възобновяване и резистентност. Той означи, че на страница 113 в промяна 10 е стихотворец ангажимент от държавното управление на Кирил Петков да се ограничи производството на електрическа енергия от въглищни централи на 80%, което действително е 60% от производството на електрическа енергия в България.   

Станков означи, че в случай че меморандумът е на стойност 1 милиард $, то загубата от закриването на централите е 4 милиарда на годишна база, тъй като ще бъдат затворени два пъти по-големи мощности от тези при влизането ни в Европейски Съюз, а Брутният вътрешен продукт на България ще падне с нови 4%.

Делян Добрев се обърна към Политическа партия и съобщи, че огромния отпор да не желаят комисия за „ Джемкорп “, тъй като се опасяват да не стане същото като тази, която проверява далаверите им с газа. Той напомни, че точно след отчет на комисията през днешния ден има следствие от ДАНС и прокуратурата.

„ Като селски кметове са подписали меморандума в Гранитна зала. Казвам като, не ги наскърбявам. Селски кметове тъй като най-голямото им пълномощие е да запишат кой е починал, без да питат никой подписват. Именно по този начин е подписан и меморандума с „ Джемкорп “, без да се съблюдават никакви правилници и закони “, съобщи Добрев и попита къде е открит този вложител, тъй като не се е случило по надлежния ред. „ Най-вероятно с този меморандум, където добре е разказана цялата енергетика е продадено на тържищата и са измамили други вложители. Обаче вашия вицепремиер има опит в измамите “, съобщи още Добрев.  

Десислава Трифонова напомни, че има отчет на ДАНС от 20 април със съществени констатации, който е стоял в чекмеджето на Кирил Петков, който не е направил нищо, с цел да приключи меморандума. „ Не желаят да се проверява дали тази компания е набрала капитал на база на този меморандум. Един вложител идва и получава държавна гаранция за 1 милиарда $ без никакви доказателства за експертност “, съобщи Трифонова.

„ Моля не обиждайте селските кметове с Кирил и Асен. Защото кметовете на дребните обитаеми места са честни хора, а тук приказваме за хора, които крият далаверите си в чекмеджета и назначават полицаи на държавни длъжности и да арестуват почтени хора “, съобщи Георг Георгиев.

За ръководител на комисията бе определена Десислава Трифонова от ГЕРБ.  

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР