След остра опозиция на АвстрияСофия е член на ЕС 6

...
След остра опозиция на АвстрияСофия е член на ЕС 6
Коментари Харесай

Хърватия е в Шенген, ние не

След остра съпротива на Австрия
София е член на Европейски Съюз 6 години преди Загреб

Хърватия ще се причисли към Шенгенското пространство при започване на 2023 година, до момента в който България и Румъния ще чакат последващо решение на Съвета на Европейски Съюз. Това разгласи Европейският съюз в четвъртък, след съвещание на съвета на вътрешните министри на страните членки, предадоха международните организации.

“Шенгенското пространство се разраства за първи път от повече от десетилетие ”, разгласи в публично известие държавното управление на чешката република, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

Австрия блокира присъединението на Румъния и България към Шенгенската зона, до момента в който Холандия поддържа кандидатурата на Румъния, само че се опълчи на българската.

Хърватия обаче получи единомислеща поддръжка и ще се причисли към Шенгенското пространство от януари 2023 година

Румъния и България “изпълняват всички условия. Те чакаха дълго време. Гражданите на България и Румъния заслужават да бъдат напълно част от Шенгенското пространство ”, сподели след срещата еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Отрицателното умозаключение, което беше необятно предстоящо, съставлява мъчително политическо проваляне както за Румъния, по този начин и за България, които се причислиха към Европейския съюз шест години преди Хърватия, показва “Евронюз ”.

Европейската комисия, която дава отговор за оценката на претендентите за Шенген, съобщи, че двете страни са подготвени да станат част от зоната още през 2011 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР