След опасения за отлагане, протест и жалба на част от

...
След опасения за отлагане, протест и жалба на част от
Коментари Харесай

Строeжът на метрото през Гео Милев и Слатина започва скоро, но няма да завърши толкова скоро

След опасения за отсрочване, митинг и тъжба на част от жителите на кварталите " Гео Милев " и " Слатина ", работата по новото трасе на метрото най-сетне ще стартира. Същинската строителна активност е планувана за края на ноември, съобщи за Money.bg шефът на " Метрополитен " инж. Стоян Братоев.
 Снимка 626145
Източник:

Откъде ще минава метрото?

Отклонението на третия лъч на метрото е след станция " Орлов мост " към Военна академия, ж.к. " Гео Милев ", " Слатина ", зала " Арена София " и " Цариградско шосе " при Окръжна болница.

" Строителната площадка за разширението към " Слатина " беше открита на 24 октомври, само че в края на ноември стартира същинската работа, разясни шефът на " Метрополитен ".
 Има ли
Има ли " светлина в тунела "? Разширяването на метрото през квартал " Гео Милев " може да се забави

Проблеми дебнат отвред

Срокът за осъществяване на договорите към този момент тече , като финансирането е обезпечено от Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура ", сподели още Братоев. Той заяви, че тунелната машина ще тръгне от бул. " Цариградско шосе ".

" Още другата седмица започваме подготвителните действия, които включват нова организация на придвижване по локалното платно на " Цариградско шосе ". Предвижда се да има обход за градския превоз ", изясни Братоев.

Трасето по това направление ще е с дължина към 6 км. и по него ще има шест станции. Столичната община избра строителите на тунелите и спирките. Това са фирмите " Трейс Груп Холд " и " Монолит София " .

Кога ще е подготвен новият сектор?

38% от дейностите на към този момент строящия се 3-километров сектор с три метространции от ж.к " Хаджи Димитър " към ж.к. " Левски " са осъществени. Първата нова е при стадион " Георги Аспарухов ". Другите две се намират в ж.к. " Левски ".

Удължаването на този сектор от третия диаметър се чака да завърши през лятото на 2025 година. След построяването му още 45 000 софиянци ще могат да употребяват метро.

Според първичните проекти, цялото ново трасе на метрото трябваше да бъде готово през 2026 година . Това обаче няма да се случи, тъй като забавянето към този момент е неизбежно. Добрата вест е, че в случай че всичко върви по проект, завършването ще е единствено година по-късно от плануваното.

" Крайният период за стартирането на новия сектор на метрото е 2027-2028 година ", съобщи инж. Стоян Братоев.

Според упованията, когато правата бъде подготвена, 560 хиляди пасажери на дневна база ще се придвижват със софийското метро , което ще усили най-малко с 1,5 пъти броя на ползващите го.
 Кварталите, към които ще се уголемява софийското метро
Кварталите, към които ще се уголемява софийското метро

Говори шефът на столичния " Метрополитен " проф. Стоян Братоев
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР