След опаковане и транспорт килограм кашкавал излиза 17,50 лева, посочиха

...
След опаковане и транспорт килограм кашкавал излиза 17,50 лева, посочиха
Коментари Харесай

Експерти: Прецедент е, че цената на килограм кашкавал у нас е три пъти по висока от килограм месо

След пакетиране и превоз кг кашкавал излиза 17,50 лв., показаха специалистите

„ През последните две години наблюдаваме три цени – цената на производството за литър краве мляко, изкупната цена – на каква цена то се купува, цената на дребно, има и междинна цена на едро – при борсите и тържищата. На производителите литър краве мляко коства приблизително 1,25 лв., което приблизително се изкупува за 1,05 лв., а по-късно го виждаме на щандовете за 3,70 лв. “. Това разяснява доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките, съобщи.

" Подобни фрапантни числа има и при яйцата, и при кравето сирене и при кашкавала ", уточни още той.

„ През последните седмици цените на всички хранителни артикули се подвигат доста. Система за Агропазарна информация има 8 офиса в страната и следи 28 районни града. Имаме и анкетьори за магазинната мрежа и за пазарите на едро. Обработваме информацията и я предоставяме на Министерството на земеделието “, разяснява Мадлен Жекова.

„ За да се създаде бутилка мляко в пластмасова бутилка с етикети, с индустриални разноски, с превоз и логистика, коства към 2,40 лв. с Данък добавена стойност “, уточни Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите.

„ Инфлацията сега я обират производителите, фермерите. От 10 литра краве мляко се създава 1 кг кашкавал. След пакетиране, превозване, преработвателни предприятия кашкавалът излиза на 17,50 лв.. В магазинната мрежа този кашкавал коства 30 лв. “, разяснява Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

„ Надценката на агнешкото е най-малка, тя е единствено 20% “, уточни още той.

" Прецедент е, че цената на кг кашкавал у нас е три пъти по висока от кг месо. Производството на сурово краве мляко задоволява потребностите за него на към 60 - 65%. Субсидиите за старите членки и междинните страни членки са по две. Българският консуматор би трябвало да разбере, че фермерът не може да е донор и бедняк. Не може упреците да са към него. Фуражът сега е два пъти по-скъп, страната може би би трябвало да се намеси за съответно субсидиране “, разяснява Димитър Зоров.

„ 80% от цялата търговия на дребно е фокусирана в шепа търговски обекти. Има цяла политика в процеса “, уточни Симеон Караколев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР