След окончателно решение на ВКС Димитър Върбанов, работил като репортер

...
След окончателно решение на ВКС Димитър Върбанов, работил като репортер
Коментари Харесай

Съдът оправда Димитър Върбанов от Господари на ефира

След дефинитивно решение на Върховен касационен съд Димитър Върбанов, работил като кореспондент в предаването „ Господари на ефира “, е приет за невиновен по обвиняване за лъжесвидетелстване.

С Решение № 58/20.09.2022 година по наказателно дело № 179/2022 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в действие присъдата на Окръжен съд – Велико Търново по в.н.о.х.д. № 357/2021 година

Делото е формирано по касационен митинг против въззивната присъда, с която е анулирана отчасти първоинстанционната присъда на Районен съд – Велико Търново и Димитър Върбанов – работил като кореспондент в предаването „ Господари на ефира “, е приет за невиновен по повдигнатото му обвиняване за лъжесвидетелстване.

С първоинстанционната присъда подсъдимият е приет за отговорен в това, че на 26.09.2018 година в гр. Велико Търново като очевидец по досъдебно произвеждане пред старши проверяващ служител на реда устно умишлено удостоверил лъжа (престъпление по член 290, алинея 1 от НК), а точно, че бил издърпан до вратата на склад на едноличен търговец в гр. Велико Търново, блъснат и изхвърлен от склада, в резултат на което паднал на циментовата настилка и си блъснал ръка, крайник и главата, имал рана от охлузване с кръвотечение на ръката, а в резултат на удара на главата в земята е получил световъртеж и частична загуба на схващане. Наложено му е наказване „ отнемане за независимост “ за период от 1 година, чието осъществяване е отсрочено за период от 3 години.

            В митинга се акцентират доводи за основни процесуални нарушавания при разбора на доказателствените средства, довело до незаконосъобразно оправдаване на подсъдимия. Претендира се анулация на правосъдния акт и връщане на делото за ново разглеждане на въззивната инстанция. 

            Тричленният състав на Върховен касационен съд приема митинга за безпочвен. Според висшите съдии, с цел да постанови правосъдния си акт, въззивният съд е направил цялостна инспекция на оспорваната присъда и след сложен личен разбор на доказателствените източници е достигнал до разнообразни от признатите от първата инстанция в действителност изводи, довели до извод за несъставомерност на инкриминираното действие, защото обявеното от подсъдимия Върбанов пред проверяващия орган на досъдебното произвеждане е истина.

В претекстовете се споделя, че вярно и законосъобразно въззивният съд след осъществен повсеместен, цялостен и справедлив разбор на събрания доказателствения материал е достигнал до извод за несъставомерност на действието от справедлива страна, защото несъмнено е открито, че подсъдимият по време на разпита му като очевидец пред проверяващия орган е описал ситуацията по този начин, както той персонално, субективно я е възприел и е съобщил това, което той е усещал като болки все още на разпита, т. е. посоченото от него е истина.

„ За да е налице осъществен състав по член 290, алинея 1 от Наказателен кодекс е належащо деецът в качеството си на очевидец устно или документално умишлено да е удостоверил лъжа или да е затаил истина пред съд или различен подобаващ орган на властта, каквото в тази ситуация подсъдимият не е направил “, акцентират висшите съдии.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР